El IEC i Òmnium conviden a pensar com serà el futur estat català

  • Comencen un cicle de debats · Les conclusions s'entregaran al Parlament i al Consell Assessor per la Transició Nacional el mes de desembre

VilaWeb
VilaWeb
ACN
29.05.2013 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i Òmnium Cultural han presentat un cicle de conferències que pretén engegar el debat sobre com ha de ser el futur Estat català. Amb aquest procés de debat i reflexió intel·lectual i acadèmica, les dues institucions volen posar-se al servei de la construcció de l’estat propi impulsar la discussió sobre aspectes relacionats amb la llengua, l’educació, la cultural, la ciència, l’economia i la política. ‘Els polítics donaran la forma política, però nosaltres des de la societat civil ens sentim responsables d’animar el debat’, ha declarat la presidenta d’Òmnium. Les conclusions s’entregaran al parlament i al Consell Assessor per la Transició Nacional el mes de desembre.

El resultat de les conclusions es traduiran en un document conjunt que es lliurarà al conjunt de la societat civil. Amb aquesta voluntat, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, ha confirmat que l’entregaran al Parlament perquè ‘no és un document pel Govern sinó pel poble català’ i és a la cambra on resideix la sobirania dels catalans. Giner ha apuntat també que el traslladaran al Consell per a la Transició Nacional perquè el pugui incorporar al seu debat intern.

El doble objectiu de les dues entitats serà posar les bases perquè la ciutadania es pugui formar una opinió pròpia i acabar amb la sensació d’inseguretat sobre el procés. El president de la secció filològica del IEC, Isidor Marí, creu que ‘no es tracta de donar solucions sinó alternatives’. Marí també ha explicat que s’intentarà acabar amb la sensació negativa i d’inseguretat que hi pugui haver sobre el procés. Per això, ha dit, s’haurà de dissipar la idea que es vol transmetre des d’alguns sectors que ‘el procés condueix a uns finals tremendament dramàtics’.

En aquest sentit, l’IEC i Òmnium confien que el debat entre les dues entitats ‘donarà lloc a una dinàmica de tranquil·litat i de serenor’. Al final d’aquest cicle de seminaris i conferències, Marí s’ha mostrat convençut que les conclusions ‘donaran solidesa i seguretat al procés per aconseguir una sobirania perfectament possible i que és cada vegada més imprescindible’.

En sintonia amb Marí, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha afirmat que aquest procés de debat ha de consolidar la idea del nou Estat. ‘Cal saber com el volem, quin contingut ha de tenir’, ha dit Casals, conscient, però, que ells no són els constituents i que per tant, hauran de ser els polítics els que li donin ‘forma política’. Nosaltres, ha afegit, ens sentim responsables d’animar el debat i de donar idees per a la construcció del nou estat.

Amb el lema ‘Qüestions d’estat. Reflexions per al país del futur’, el cicle de debats s’iniciarà amb una sèrie de taules rodones que tractaran matèries com la llengua, l’educació, la política, la cultura, la ciència i l’economia. A la trobada hi intervindran el sociolingüista, Francesc Xavier Vila, el politòleg, Jordi Muñoz, l’exconseller de cultura, Joan Manuel Tresserras, l’economista, Elsa Artadi, el professor de pedagogia internacional de la UB, Enric Prats, i el filòsof, Josep Ramoneda.

El debat, que s’allargarà durant tot el mes de juny, desembocarà en unes conclusions que s’enviaran a l’Institut d’Estudis Catalans, on experts acadèmics els analitzaran al llarg d’una sèrie de seminaris. Les conclusions definitives es presentaran l’11 de desembre i s’enviaran al Parlament i al Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Les dues entitats donen suport al model educatiu català i a la immersió lingüística

L’endemà de la cimera educativa entre la comunitat educativa i els partits polítics favorables a la immersió lingüística i contraris a la LOMCE, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha mostrat el seu suport al model educatiu català i la immersió lingüística i ha instat a respectar la LEC: ‘Per davant d’aquestes lleis posem la Llei aprovada per la majoria del parlament de Catalunya’. Per la seva banda, el president de l’IEC, Salvador Giner, ha defensat que el que ha d’importar als responsables d’aquestes polítiques són els resultats educatius i socials. Giner també ha recordat que ‘la conjunció lingüística del català com a llengua vehicular és el que ha donat més bons resultats en les competències lingüístiques tant en català com en castellà’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any