La CUP proposa la constitució d’una Banca Pública de Catalunya

  • Quim Arrufat: 'Cal recuperar les caixes i bancs nacionalitzats per posar-los a treballar en benefici de l'economia productiva i no especulativa'

VilaWeb
Redacció
21.05.2013 - 17:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP-Alternativa d’Esquerres portarà a debat al Parlament de Catalunya una moció que insta el govern de la Generalitat a emprendre els tràmits per constituir una Banca Pública de Catalunya. La moció, que serà presentada dijous, demana la fusió de l’entitat financera Catalunya Banc amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis, fusió que s’ha de convertir en la base per a constituir la Banca Pública de Catalunya. En una segona fase, s’hauria de promoure la integració al nou banc públic de tots els actius en mans del SAREB que es trobin a Catalunya.

El diputat Quim Arrufat ha destacat ‘la necessitat imperiosa de recuperar les caixes i bancs nacionalitzats amb diners públics per posar-los a treballar en benefici de l’economia productiva i no especulativa, sota control públic i popular’. Així mateix, el diputat de la CUP-AE ha remarcat que ‘cal acabar la profunda injustícia que significa que el SAREB [el banc dit dolent que agrupa les caixes i bancs rescatats amb diners públics] mantingui desenes de milers de pisos buits a Catalunya i continuï executant desnonaments. Cal posar aquests pisos al servei de l’estat d’extrema necessitat de la societat.’

La moció diu que la Banca Pública ha de treballar ‘des dels principis de la banca ètica i focalitzar l’activitat creditícia cap al foment de l’activitat productiva, la construcció del país al servei de les necessitats del poble i la gestació d’un nou model econòmic basat en la justícia social’. La Banca Pública de Catalunya hauria de ser propietat majoritàriament de la Generalitat de Catalunya (entre el 65% i el 75%) i la resta, a mans dels ciutadans de Catalunya que ho desitgin.

Finalment, la moció demana al govern espanyol i al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROP) el retorn dels diners dipositats en aquest fons que corresponen a la part proporcional dels impostos pagats pels ciutadans de Catalunya a l’estat espanyol, diners que s’utilitzaran per capitalitzar el Banc Públic Català. I proposa de crear una comissió d’experts, tant catalans com estrangers, que acompanyin el debat sobre la creació del Banc Públic de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any