De Gispert presidirà la comissió d’estudi pel dret de decidir tot i l’oposició de PSC, PPC i Ciutadans

  • La llei de consultes passarà el debat de totalitat en el proper ple del parlament

VilaWeb
VilaWeb
ACN
14.05.2013 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, presidirà la comissió d’estudi pel dret de decidir, arran de l’acord de la junta de portaveus. ICV-EUiA ha estat qui ha proposat atorgar la presidència a De Gispert, atesa la importància que atribueixen a la comissió. CiU, ERC i la CUP han vist amb bons ulls la candidatura, mentre que PSC, PPC i Ciutadans s’hi han oposat.

Els socialistes han demanat a De Gispert que renunciï presidir la comissió del dret de decidir per ‘respecte institucional’, atès que hi haurà dos grups (PPC i Ciutadans) que no hi participaran. Respecte  al PPC, el seus portaveus han demanat formalment que la comissió no es constitueixi mentre estigui suspesa la declaració de sobirania pel Tribunal Constitucional espanyol.

El debat sobre la presidència de la comissió pel dret de decidir ha estat intens durant la reunió de la junta de portaveus. Ni PSC, ni PPC ni Ciutadans no volien que aquesta responsabilitat correspongués a la presidenta del parlament, Núria de Gispert, tal com han acordat la resta de grups de la cambra. Tots tres partits han criticat la decisió de situar la màxima representant del parlament al capdavant d’una comissió que no inclourà tots els partits, perquè PPC i Ciutadans han anunciat que no hi participaran.

Populars i Ciutadans han afegit que la presidenta del parlament no hauria de participar en una comissió que probablement el govern espanyol recorrerà al TC i que, per tant, podria acabar suspesa: ‘S’ha de preservar la figura institucional de la presidenta.’

Per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, la situació és precisament la contrària. La importància de la comissió pel dret de decidir, de la qual haurien de sortir les propostes per a vehicular l’exercici del dret de l’autodeterminació dels catalans, reclama la presidència d’una figura institucional sòlida. Tot i que no s’ha posat data a la constitució de la comissió d’estudi, hauria de començar a funcionar durant les setmanes vinents.

Debat de totalitat de la llei de consultes

El nomenament de la presidenta de la comissió pel dret de decidir ha coincidit amb la inclusió en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve del debat de totalitat de la llei de consultes. La ponència conjunta d’aquesta llei es va tancar el 19 de març amb la signatura de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP i, si supera el debat de totalitat, la setmana que ve en començarà la tramitació parlamentària.

PPC i Ciutadans han presentat esmenes a la totalitat per tal que la proposició de llei sigui rebutjada sense debatre’s en comissió parlamentària. Aquests dos partits van ser els més crítics amb la llei de consultes, perquè interpretaven que se’ls havia enganyat atès que, deien, es pretenia fer una llei exclusivament per poder legalitzar la convocatòria d’una consulta sobiranista.

A més de les consultes no referendàries, aquesta proposició de llei pretén regular tots els mecanismes de participació institucional, com enquestes i fòrums. A més, el text que començarà el tràmit parlamentari presenta algunes diferències respecte del projecte de llei que va registrar el govern la legislatura passada: l’edat de vot baixa fins els 16 anys i s’elimina el dret de vet del president de la Generalitat a les consultes proposades per la ciutadania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any