La premsa marroquina veu una mà negra contra l’independentisme en l’expulsió de Ziani

  • El cas ja comença a aparèixer en mitjans de comunicació del Marroc

VilaWeb
Redacció
13.05.2013 - 17:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas dels serveis secrets espanyols contra el president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya, Noureddine Ziani, ja té ressò en mitjans marroquins. En parla el diari Libération, que diu: ‘Noureddine Ziani, acusat de donar suport als independentistes catalans’. Recull algunes de les acusacions que fa el CNI en la notificació d’expulsió contra Ziani, com ara que ‘col·labora amb serveis secrets estrangers des del 2000’ i que és ‘una amenaça contra la seguretat nacional’.

Aquest diari diu que ‘la detenció d’aquest marroquí per part dels serveis secrets espanyols ha irritat els nacionalistes catalans, que ho consideren una maniobra del CNI’. I recull declaracions d’Àngel Colom, secretari d’immigració de CDC i director de la Fundació Nous Catalans, per a qui treballa Ziani. ‘Estem indignats per aquesta maniobra del CNI’ diu Colom.

‘Espia marroquí o independentista català?’

El diari digital Yabiladi és més contundent. ‘El CNI, els serveis d’intel·ligència espanyols, han decidit d’expulsar Noureddine Ziani per la sospita de col·laborar amb el DGED [els serveis secrets marroquins] de Yassine Mansouri des del 2000. Però sembla que és el seu activisme a favor de la independència de Catalunya el motiu pel qual s’ha actuat contra ell’, comença dient.

Tot i que el CNI ja va tenir cura de no esmentar el Marroc en cap moment en el seu informe contra Ziani i de parlar sempre de ‘país estranger’, aquest diari ja veu que és ‘una al·lusió més que clara a la DGED.’ I fa una reflexió interessant. Després de repassar les acusacions del CNI a Ziani de voler ‘afavorir els interessos d’una nació estrangera en detriment de la seguretat nacional, finançant projectes com mesquites i afavorint l’expansió de tesis radicals’, es pregunta: ‘Per què el CNI s’ha esperat catorze anys a expulsar l’agent Ziani al Marroc?’.

Diu que els arguments exposats per CDC i ERC, al·legant que hi ha una motivació política en l’expulsió de Ziani per la seva defensa de l’independentisme són vistos per aquest diari com la possible raó principal que ha mogut el CNI. Afegeix que Ziani ‘pot desenvolupar un paper molt important en el moviment independentista per a promocionar-lo entre les comunitats musulmanes d’immigrats, entre els quals hi ha uns 300.000 marroquins.’ I encara afegeix: ‘L’Onze de Setembre del 2012 milers de marroquins van participar en la gran manifestació, amb dos milions de persones, en favor de la independència d’aquesta regió’.

El diari MediaTerranee, des de Marsella, també se’n fa ressò amb aquest article.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any