La nova llei de llengües de l’Aragó vulnera la constitució espanyola i acords europeus

  • La Plataforma per la Llengua denuncia els incompliments de la nova legislació lingüística aragonesa aprovada pel PP i el PAR

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.05.2013 - 11:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova llei de llengües aprovada avui a les Corts de l’Aragó, amb els vots favorables del PP i el PAR, és contrària a la constitució espanyola i també a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, signada i ratificada per Espanya. Ho denuncia la Plataforma per la Llengua, que considera que la llei nega el caràcter de llengua oficial al català i l’aragonès, contradient l’article 3 de la constitució espanyola, i no s’adapta a la Carta Europea, que han de complir obligadament els governs espanyol i aragonès.

Per la Plataforma per la Llengua, la nova normativa no sols deixarà de reconèixer que el català és una llengua pròpia original i històrica de l’Aragó –un dels principals avenços de la llei de llengües aprovada el 2009 pel PSOE i CHA–, ‘sinó que també preveu la creació de l’Academia Aragonesa de la Lengua que podrà establir unes normes i una gramàtica pròpies per al català de l’Aragó, com si es tractés d’una llengua diferent’.

Els principals objectius d’aquest canvi del govern aragonès, diu l’entitat, ‘són negar la unitat de la llengua i afeblir els drets i capacitats d’aprenentatge, treball i mobilitat dels ciutadans aragonesos de la Franja’.

Incompliments bàsics de la Carta Europea de la Llengües Regionals o Minoritàries en la llei de llengües de l’Aragó del 2013:

–Incompliment de l’article 7, quant al reconeixement de la unitat de la llengua.

–Incompliment de l’article 8, quant a l’ensenyament. La llei fa el català optatiu quan, segons la Carta, hauria no sols de garantir-ne l’aprenentatge, sinó també l’ensenyament.

–Incompliment de l’article 10. La llei no garanteix l’ús del català en els documents, actes i acords a l’administració local, ni en el funcionament general de l’administració. Tot depèn de la decisió de cada corporació local. La llei anterior establia que aquests documents havien de ser redactats en català i castellà.

–Incompliment de l’article 10. No s’hi reconeixen oficialment els topònims en català. L’únic topònim obligatori és el castellà, i el català és optatiu. En l’anterior llei s’establia com a topònim oficial la forma catalana, llevat que ho establís diferent la legislació aragonesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any