PP, PSOE i UPyD s’oposen a investigar la guerra bruta contra el procés sobiranista

  • Tomben al congrés espanyol una iniciativa d'ERC

VilaWeb
ACN
08.05.2013 - 08:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del congrés espanyol ha desestimat amb els vots del PP, PSOE, UPyD i l’abstenció d’IU en tres dels quatre punts, una moció presentada per ERC demanant una ‘investigació exhaustiva’ sobre l’actuació del CNI durant el darrer procés electoral a Catalunya contra alguns dels dirigents electes. És per això que el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha exigit al govern espanyol que faci front al procés sobiranista amb “netedat” i deixi de banda la guerra bruta.

Durant la seva intervenció, Alfred Bosch ha reconegut la legitimitat dels dirigents populars d’oposar-se a la independència, però ha exigit que ho facin amb “netedat, a través de les urnes, per exemple”. Així mateix, Bosch ha recordat que els serveis d’intel·ligència serveixen per combatre les amenaces negatives de l’exterior per afegir “que jo sàpiga, ni fem mal ni som estrangers, encara no”.

A banda de denunciar el mal ús que el govern espanyol fa dels serveis d’intel·ligència, el portaveu d’Esquerra al Congrés ha lamentat que també facin servir els mitjans de comunicació per “difamar”. És per això que Bosch ha exclamat que “tot això no és normal” perquè “vostès tenen la majoria absoluta i perquè els aparells de seguretat serveixen per protegir la gent, els seus drets i les seves llibertats i no per atacar-les”.

Alfred Bosch defensava d’aquesta manera una moció per evitar l’ús dels aparells de l’estat contra els representants electes i contra “un procés democràtic iniciat a Catalunya, contra 7,5 milions de ciutadans del segle XXI, europeus de ple dret, que de forma majoritària han decidit que volen votar sobre la seva independència”. En aquesta línia, ha subratllat que “la guerra bruta és il·legal i immoral i que és motiu de denúncia tant aquí com a Europa” tot afegint que “s’ha d’investigar el què està passant i s’han de donar garanties democràtiques”.  

Per a la diputada del Partit Popular, Àngels Esteller, no existeix cap tipus de persecució, ni guerra bruta per part del govern espanyol i que, en cap cas, s’han fet servir els serveis d’intel·ligència per investigar els càrrecs electes catalans. Segons la diputada popular, la davallada de Convergència i Unió en les darreres eleccions és conseqüència de la deriva independentista de la federació nacionalista i ha acabat demanant a Alfred Bosch que centri el seu discurs en els partidaris de la independència i no en la majoria dels catalans.

Àngels Esteller ha acusat Esquerra Republicana de fraccionar la societat catalana per afegir que els catalans  “volen que hi hagi recuperació econòmica i vostès centren tots els esforços en el procés independentista”. Des del grup popular també han demanat a ERC que “respectin la legalitat perquè vostès saben que no es pot celebrar una consulta il·legal, contrària a la Constitució”, per afirmar que “seguir treballant per tal que aquest procés no continuï”.  

Des de Convergència i Unió,  el diputat, Jordi Xuclà, ha assegurat que “van sortir falsedats provades per deslegitimar algunes autoritats electes” i ha lamentat que ningú no donés explicacions sobre els informes falsos de la UDEF. Una situació que, segons Xuclà, “hauria d’haver comportat la dimissió del ministre”.

Així mateix, Xuclà ha criticat algunes informacions publicades al respecte per alguns mitjans de comunicació però ha posat especial èmfasi en el recent reportatge de Telemadrid que comparava la normalització lingüística a Catalunya amb practiques pròpies del nazisme. En aquest sentit, ha anunciat que CiU presentarà una iniciativa parlamentària sobre aquest fet perquè “no podem tolerar la banalització del nazisme, ni de l’holocaust i no podem acceptar que se’ns digui que la normalització lingüística va ser una imposició”.  

El grup socialista ha demanat al govern espanyol que actuï amb “professionalitat i veracitat” però ha retret a Esquerra que en la moció plantejada ha “intentat col·lar el procés sobiranista”. En el mateix sentit s’ha expressat el diputat del PSC, Francesc Vallès, que ha assegurat que no ens faran “caure en la trampa”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any