El CAC jutjarà el vídeo de Telemadrid encara que no tingui competències

  • El considera 'absolutament inapropiat' · El govern català exigeix una rectificació a Telemadrid · El Síndic de Greuges també vol analitzar-ne el contingut

VilaWeb
Redacció
04.05.2013 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Audiovisual de Catalunya jutjarà d’ofici el reportatge de Telemadrid on es comparava el catalanisme amb el nazisme i l’estalinisme, tot i que no té competències per fer-ho. Segons fonts de l’organisme citades per Europa Press, el president del CAC, Roger Loppacher, considera que el contingut del reportatge és ‘absolutament inapropiat, especialment perquè es tracta d’una televisió pública’. Per això vol fer-ne un informe.

El CAC, que vetlla per la legalitat dels continguts audiovisuals a Catalunya, no té competències sobre Telemadrid, però les mateixes fonts expliquen que faran arribar les seves valoracions al govern autonòmic de Madrid.

El govern català exigeix una rectificació

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha demanat a Telemadrid una rectificació ‘en tota regla’ pel reportatge on es comparava el catalanisme amb el nazisme i l’estalinisme. Pel conseller, ‘només des de la ignorància i la mala fe es poden haver presentat les coses com s’han fet’, i lamenta que l’estat espanyol no disposi d’un marc jurídic ‘prou adequat’ perquè hi hagi una rectificació judicial ‘contundent’. Homs ha subratllat que, en un altre país europeu, ‘aquestes persones ja haurien estat condemnades per la justícia’.

Homs ha volgut visitar expressament aquest dissabte una exposició sobre l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, supervivent de l’holocaust nazi, per demanar a Telemadrid una rectificació i ‘que demani disculpes no només als dirigents polítics, sinó també al conjunt de la societat catalana i espanyola’.

Segons Homs, ‘de la mateixa manera que hi ha una exigència de no fer ni tan sols broma sobre el terrorisme d’ETA, tampoc s’hauria de banalitzar ni fer comparacions odioses amb el franquisme i el nazisme’.

A més, ha lamentat que la política espanyola no s’hagi pronunciat ‘amb contundència’ sobre aquests fets i ha dit que al govern li preocupa el silenci que hi ha hagut durant tota aquesta setmana perquè ‘denota que no s’ha pres seriosament què va significar la brutalitat del nazisme’. En aquest sentit, ha lamentat que a l’estat no existeixi un marc jurídic contundent contra la gent ‘que juga malèvolament amb aquestes expressions i que fa comparacions inacceptables’. Ha recordat que qualsevol altre país europeu, ‘a hores d’ara aquestes persones ja haurien estat condemnades per la justícia de manera immediata i fulminant’. I ha afegit: ‘Aquest és un element més que constata la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol.’

El Síndic també alerta del contingut del vídeo

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’ha adreçat (pdf) a la Defensora del Poble espanyola, Soledad Becerril, per analitzar d’ofici el reportatge i, si ho considera oportú, poder fer arribar els seus suggeriments als responsables institucionals. Ribó considera que ‘el fet de recórrer a imatges que poden ofendre els espectadors, ignorant la història europea recent i confonent els espectadors, comparant règims totalitaris i d’exterminació amb altres democràtics i d’absoluta legitimitat, és encara més preocupant quan ho practica una televisió pública’.

‘La conducció del programa connecta les polítiques totalitàries amb algunes de les opcions socials, ideològiques i de polítiques públiques que s’han desenvolupat a Catalunya des de la recuperació democràtica’, diu en un comunicat, on recorda que ‘en darrer terme, són les institucions públiques -en aquest cas, la Comunitat Autònoma de Madrid- les responsables de respondre d’aquestes actuacions’.

De moment l’única resposta que hi ha hagut, arran de la demanda de rectificació d’ERC, ha estat de la periodista responsable del reportatge, Cristina Ortega, que mitjançant Twitter s’ha refermat en tot allò que hi deia i hi defensava: diu que se n’han fet interpretacions esbiaixades i reitera que ‘Mas utilitza tècniques de propaganda nazi’.

Més informació:

L’autora del reportatge de Telemadrid s’hi referma

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any