La consulta ‘no condiciona en absolut’ les inversions estrangeres a Catalunya

  • Segons Invest in Catalonia

VilaWeb
VilaWeb
ACN
01.05.2013 - 09:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés cap a l’estat propi ‘no condiciona en absolut’ la decisió de les multinacionals d’invertir a Catalunya ‘ni sembla que hagi de ser un valor negatiu’, segons el director d’Invest in Catalonia, Joan Josep Berbel. Actualment, el govern manté contactes amb 230 empreses estrangeres que estudien invertir a Catalunya i ‘en cap cas aquest factor és rellevant alhora de prendre la decisió’, ha assegurat Berbel, en declaracions a l’ACN. La preocupació de les multinacionals per la consulta ‘és zero o tendent a zero’, defensa també Josep Maria Gascón, International Tax Manager de la química belga Solvay, que és també un dels 53 ‘ambaixadors empresarials’ que el govern té repartits pel món.

‘No conec cap empresa que s’estigui plantejant marxar de Catalunya pel rebombori polític o no invertir-hi pel que pugui passar’, insisteix Gascón. I les estadístiques d’Invest in Catalonia, l’organisme de captació inversora del departament d’Empresa i Ocupació, ho confirmen: el 2012, ‘la creació de nous llocs de treball per inversió estrangera va créixer més d’un 20% i el nombre de projectes captats es va doblar’, celebra Berbel. En total es van materialitzar 47 projectes industrials estrangers amb un volum d’inversió de 331,88 milions i la creació de 2.324 nous llocs de feina i el manteniment de 2.566 més.

‘Ens pregunten què és això de la independència i si realment Catalunya pot tenir un Estat propi, però és més curiositat que no pas un factor que acabi influint en la decisió’ d’invertir-hi o no, explica Gascón. ‘El que pugui passar amb les relacions institucionals i polítiques entre Catalunya i la resta de l’estat espanyol o entre l’estat i la resta de la UE els és irrellevant’ i les multinacionals ‘posen per davant el talent, la competitivitat i la base industrial del país’, afegeix Gascón. ‘No els afecta, no té cap impacte’, assevera.


Els inversors estrangers no veuen la consulta com cap valor negatiu i ‘prenen les decisions en funció de les oportunitats de negoci’. I en aquest sentit, explica Gascón, Catalunya els ofereix ‘un teixit industrial molt sòlid d’empreses de molts sectors, com l’automoció, la química, la farmacèutica, l’alimentació, el metall o la biotecnologia, que els facilita trobar socis, proveïdors i subministradors’. I alhora, segons el director d’Invest in Catalonia, hi poden trobar talent a uns ‘costos laborals prou competitius en una zona que exporta i ven qualitat’. Berbel recorda que un fons d’inversió de Warren Buffet i una de les principals empreses d’equipament mèdic del Japó han invertit recentment a Catalunya i assegura que cada mes rep uns 20 projectes d’inversió de multinacionals que estudien instal·lar-s’hi.

Berbel i Gascón han participat a Brussel·les en un seminari organitzat per Invest in Catalonia i per l’associació d’empreses flamenques per captar inversió d’empreses belgues i holandeses. ‘Es tracta d’explicar les fortaleses econòmiques, culturals i polítiques que tenim a Catalunya, un país jove que s’ha obert al món, on hi trobes enginyers, advocats o economistes que parlen idiomes i tenen experiència a l’estranger’, en paraules de Gascón. Invest in Catalonia preveu fer actes similars a Nova York i San Francisco i intentarà reunir els seus 53 ambaixadors empresarials a l’octubre a Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any