Recuperen la primera URL per commemorar-ne els vint anys

  • El 30 d'abril de 1993, el CERN va anunciar oficialment mitjançant la publicació d'un document que la web seria de domini públic, oberta a tothom i sense costos

VilaWeb
Redacció
30.04.2013 - 19:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per celebrar el dia en què la World Wide Web (WWW) es va convertir oficialment en un sistema de domini públic, el Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) ha recuperat la URL on va publicar les primeres dades sobre la xarxa, incloent-hi una breu descripció.

Internet, els orígens de la qual es remunten a la xarxa d’ordinadors ARPANET, ha estat el projecte de recerca i educació (i posteriorment també d’informació i entreteniment) de més abast els últims vint anys. Una gran part de la seva popularitat es deu al protocol WWW.

La major part de les activitats professionals actuals han quedat modificades per la seva irrupció. Tal com declara el director general del CERN: ‘No hi ha cap sector de la societat que no hagi estat transformat per la invenció, en un laboratori de física, del web.’

‘De la recerca a les empreses i l’educació, el web s’ha transformant en la manera com ens comuniquem, treballem, innovem i vivim. El web és un poderós exemple de la manera com els beneficis de la recerca bàsica arriben a la humanitat’, afegeix.

El CERN ha volgut commemorar els vint anys començant un procés de restauració de la primera web gratuïta i oberta, en la qual es van publicar els detalls sobre el projecte denominat World Wide Web.

Juntament amb aquesta web, es pretenen restaurar els primers servidors web al CERN i distingir els actius digitals, presents en els servidors, que es puguin preservar i compartir. A més, s’analitzarà la documentació i es tractarà de restaurar els noms d’equip i adreces IP al seu estat original.

Per això, el CERN ha demanat ajuda a tothom qui vulgui participar en la tasca de recuperació d’aquells servidors i documents perduts. Disposa d’una adreça electrònica i un formulari en línia específics.

El març del 1989 el físic britànic Tim Berners-Lee va inventar la World Wide Web, més coneguda per WWW, com una manera de gestionar la informació del CERN. Però no va ser fins el 1993 quan el mateix laboratori va obrir el projecte al gran públic i va fer el primer pas cap a la revolució d’internet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any