L’agenda d’activitats del Sant Jordi

  • Us informem d'un bon gruix d'activitats que es faran demà per tot el país

VilaWeb
Montserrat Serra
22.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Moltes activitats se centren en el centenari de Salvador Espriu. A València, l’Octubre CCC proposa una gran festa de celebració de la diada de Sant Jordi en homenatge a Vicent Andrés Estellés. També hi ha actes a Mallorca. Al Principat, a més de la iniciativa de les revetlles a les biblioteques catalanes, hi ha el tradicional manifest i lectura de Josep Pla, impulsats per la fundació de Palafrugell; molt de teatre; la fira Arts Libris al Santa Mònica de Barcelona; l’exposició ‘La revolta poètica 1964-1982’ a la Fundació Palau…

Sant Jordi a València: Homenatge a Vicent Andrés Estellés
19.00, a l’Octubre CCC, gran festa de celebració de la diada de Sant Jordi. Homenatge a Vicent Andrés Estellés. Francesc Anyó, Francesc Aledon, Josep Antoni Alfonso, Joaquina Barba, Pere Besó, Núria Cadenes, Esperança Camps, Carles Cano, Mercè Climent, Vicent Coll, Francesc Collado, Carles Cortés, Isidre Crespo, Joan Carles Girbés, Ramon Guillem, Tomàs Llopis, Alfons Llorenç, Begonya Mezquita, Carme Miquel, Manuel Molins, Francesc Mompó, Anna Moner, Enric Monforte i Casañ, Jaume Pérez Montaner, Eusebi Morales, Joan Navarro, Gemma Pasqual, Vicent Penya, Begonya Pozo, Isabel Robles, Lluís Roda, Manel Rodríguez Castelló, Rosa Roig, Antoni Rubio, M. Carmen Sàez, Vicent Salvador, Xavi Sarrià, Jordi Sebastià, Núria Sendra, Ferran Suay, Josep Usó, Mercè Viana entre molts més, que ens llegiran un fragment de la seua obra. Presentarà l’acte Reis Juan i hi actuarà Miquel Gil.

‘La revolta poètica 1964-1982’ a la Fundació Palau
Des de fa uns mesos que hem gaudit de la poesia a la Fundació Palau amb l’exposició ‘La Revolta Poètica 1964-1982‘. L’exposició s’acaba per Sant Jordi i ho volen celebrar llegint poesia. De 9.00 a 14.00 tindrà lloc una lectura continuada de poesia, on pot participar tothom qui ho vulgui, llegint el poema que més li agradi, un de seu o bé algun que pugui trobar a la fundació. La lectura serà al Racó del Lledoner (a la terrasseta que hi ha sortint de la Fundació Palau de camí al Parc de Can Muntanyà), on es prepararà un petit escenari. Per participar-hi, envieu un correu a palau90@fundaciopalau.cat

Lectura de Josep Pla a Palafrugell
De 12.00 a 20.00, al Teatre Municipal de Palafrugell: 10a lectura continuada del llibre de Josep Pla ‘Notes sobre París (1920-1921)’, il·lustrada amb fotografies de Joan Pujol-Creus.

Marató poètico-musical ‘Espriu de cor i de memòria’
Sant Cugat commemora el centenari del naixement de Salvador Espriu amb una marató poètico-musical, de 17.00 a 22.00, en plena via pública (al carrer de la Creu tocant el Reial Monestir de Sant Cugat). Hi participen més de dos-cents ciutadans i gent del món cultural, social i polític de la ciutat.

Per Sant Jordi, vine al teatre!
Promoció especial Diada de Sant Jordi: 2 entrades a 18 € + 2 copes de cava + 1 obsequi Nestlè. Al teatre Goya Codorníu amb ‘Bona gent’; al teatre Condal amb ‘Sí ministre’; i a la Villarroel amb ‘El principi d’Arquimedes.

Un Sant Jordi ple de veus a les xarxes socials
La UOC i Catalunya Ràdio conviden la comunitat internauta a publicar mitjançant Twitter, Facebook o Google+ quin llibre regalaran aquest Sant Jordi gràcies a l’etiqueta #perSantJordiRegalo. Els piulets hauran d’incloure el títol del llibre entre cometes seguit del nom de l’autor. La impulsora de la iniciativa i directora de LletrA de la UOC, Teresa Fèrriz, diu: ‘Amb aquesta acció, podrem consultar en temps real les preferències i recomanacions dels lectors i lectores que formen les nostres comunitats digitals UOC – Catalunya Ràdio i l’endemà de Sant Jordi podrem donar la nostra llista dels èxits de Sant Jordi, “alternativa” a la proposada cada any pels llibreters’.

A més, també es proposa l’activitat #jollegeixo: via xarxes socials, lectors i lectores poden enregistrar en línia i compartir lectures breus en veu alta de fragments dels seus llibres preferits. Tots els àudios enviats es recolliran a la pàgina ‘Un Sant Jordi ple de veus 2013’ del portal LletrA.

Per Sant Jordi, el llibre, la rosa i l’estelada al balcó
Òmnium, conjuntament amb més entitats de la societat civil, ha engegat la campanya ‘Per Sant Jordi, el llibre, la rosa i l’estelada al balcó‘ amb què vol animar la ciutadania a participar activament de la diada regalant llibres, roses i penjant estelades als balcons per reivindicar la sobirania de Catalunya.

Bookcrossing de la Fundació Joan Miró
La Biblioteca de la Fundació Joan Miró organitza una acció de bookcrossing. La Biblioteca deixarà diverses publicacions en punts de la ciutat de Barcelona vinculats a l’Itinerari per la Barcelona de Joan Miró, ruta que recorre alguns dels indrets que van formar part de la vida de l’artista o que acullen part del seu llegat artístic.

Literatura i música a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm
Des de les 11.00 fins les 20.00 hi haurà diferents activitats musicals i literàries. Els Amics de les Arts, Anna Roig, i Quart Primera signaran llibres i àlbums al llarg del dia. Gossos, The New Raemon i Pinker Tones oferiran també un recull de cançons en directe.

Murs de les Tres Xemeneies

El proper 23 d’abril a les 11h fins les 15h Rebobinart es sumarà a la celebració de la diada de Sant Jordi convidant un artista urbà Penao que pintarà en el mur del Parc de les Tres Xemeneies, situat a l’avinguda Paral·lel,  una emblemàtica escena d’aquesta tradicional llegenda catalana.

Els tres concerts a L’Auditori amb alumnes i professors de l’ESMUC tanquen la programació ‘A tocar’ del Festival
 El cicle de tres concerts a L’Auditori amb alumnes i professors de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESUMC) tanca la programació ‘A TOCAR’, una de les novetats de la 35à edició del Festival de Música Antiga de Barcelona.

El primer dels tres concerts coincideix amb la Diada de Sant Jordi, el proper 23 d’abril a la Sala 2 Oriol Martorell. Sota el títol ‘El treatre instrumental’, l’Orquestra clàssica de graduats de l’ESMUC, que utilitza instruments originals, presenta un concert comentat amb les àries ‘Vado, ma dove i Alcandro lo confesso’ de Mozart i la ‘Simfonia núm. 76’ de Haydn.

L’obra de Bernat Metge centrarà la Diada al IEC
 El 23 d’abril es farà una lectura pública de Lo somni i s’inaugurarà l’exposició «Bernat Metge i els clàssics» a la Casa de Convalescència.

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi i de la commemoració dels sis-cents anys de la mort de Bernat Metge, l’Institut d’Estudis Catalans ha programat per al dia 23 d’abril una lectura pública de l’obra Lo somni, de Bernat Metge, des de les 12.30 h fins a les 16 h. Salvador Giner, president del IEC, obrirà la lectura pública, en la qual participaran una quarantena de persones. Poca estona abans, a les dotze del migdia, s’inaugurarà l’exposició «Bernat Metge i els clàssics», organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, la Fundació Bernat Metge, la Fundació Lluís Carulla i l’Editorial Barcino.

Com cada any per la Diada de Sant Jordi, el IEC obrirà les portes de la Casa de Convalescència a partir de les deu del matí i fins a les vuit del vespre. S’hi podrà visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. Hi haurà exposició i venda de llibres del IEC al pati de l’Institut i a la Rambla (parada 53, entre els carrers de Pintor Fortuny i del Carme).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any