El govern espanyol pacta amb la CE una flexibilització del dèficit que compartirà amb els governs autonòmics

  • Serà 'd'entre un punt i un punt i mig', segons fonts del ministeri d'Economia

VilaWeb
ACN
12.04.2013 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ja ha pactat amb la Comissió Europea una flexibilització ‘d’entre un punt i un punt i mig’ de l’objectiu de dèficit públic per al 2013 i s’ha compromès a compartir aquest marge amb els governs autonòmics. ‘El repartirem, el repartirem’ amb les autonomies, asseguren fonts del ministeri d’Economia espanyol, sense concretar, però, fins a quin punt augmentarà l’actual dèficit fixat. ‘Està tot molt més parlat del que sembla’, adverteix la delegació espanyola desplaçada a Dublín per participar en la reunió informal de ministres d’Economia.

L’executiu del PP ja hauria acordat amb Brussel·les una nova pròrroga de dos anys i el calendari per retallar el dèficit públic fins el 3% del PIB s’allargaria finalment fins el 2016. L’objectiu d’Espanya per a aquest any, que ara és del 4,5%, es flexibilitzaria fins al 5,5% o el 6%, segons les mateixes fonts, que es comprometen a distribuir aquest marge a les autonomies.

Les reformes que el govern espanyol presentarà el 26 d’abril ja s’han pactat i ‘tenen el vist-i-plau en un 95% de la Comissió Europea i del BCE’. L’eurocomissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn, hi donarà el consentiment al maig i confirmarà tot seguit aquesta flexibilització d’entre un punt i un punt i mig de l’objectiu de dèficit per al 2013. ‘Rehn ens reconeix que cap altre soci de l’euro no ha fet més reformes que nosaltres’, defensen fonts del ministeri.

El paquet de mesures que presentarà al final de mes l’executiu de Rajoy inclourà previsions econòmiques fins el 2016 i una revisió de la reforma laboral que ‘no abaratirà encara més el cost de les indemnitzacions per acomiadament’. ‘Espanya és el país de la UE on els costos laborals unitaris s’han comportat millor’, insisteixen. Tampoc ‘no es tocarà l’IVA reduït ni els impostos ambientals i especials’, avancen des de Dublín fonts del ministeri de Luis de Guindos.

Cautela europea

Des de la Comissió Europea, reconeixen que la flexibilització del dèficit és gairebé una realitat, però prefereixen ser cautelosos i avisen que encara no està tot fet i que el camí per Espanya no serà gens fàcil. De fet, fonts comunitàries reiteren que la situació espanyola no és positiva, com es va demostrar dimecres amb la presentació dels desequilibris macroeconòmics. Aleshores, i per primera vegada, la CE va col·locar Espanya com a país amb desequilibris “excessius” que cal corregir amb urgència perquè amenacen l’estabilitat financera i econòmica de l’Estat i l’Eurozona i posen en perill la recuperació econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any