Vint anys de la mort de Guillem Agulló

  • El mallorquí Joan Alfons Marí dedica al jove assassinat a Montanejos el seu tercer poemari, que presenta avui dijous a Palma

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.04.2013 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tenia divuit anys quan una ganivetada d’un neonazi va segar-li la vida pel sol fet de ser militant independentista i antifeixista. Era l’11 d’abril de 1993. Pedro Cuevas, amb quatre individus més, va assassinar Guillem Agulló, veí de Burjassot, en un carreró de Montanejos. Han passat vint anys i el record d’en Guillem és ben viu. Aquell jove que avui tindria gairebé quaranta anys ha esdevingut el símbol de la lluita antifeixista al País Valencià i, per extensió, als Països Catalans. Han passat vint anys, i la família encara rep amenaces. Avui dijous a les 20h Can Alcover Joan Alfons Marí presenta el seu tercer poemari, ‘Manual d’instruccions’, dedicat al jove valencià.

Pedro Cuevas va confessar l’assassinat de Guillem Agulló i el 1995 va ser condemnat a catorze anys de presó per homicidi. En va complir quatre i va sortir al carrer. La resta de membres del grup que havia participat en l’assassinat van ser absolts. El jutge va resoldre que no havia estat pas un assassinat per motius polítics, sinó una baralla entre joves. Malgrat les proves evidents de la ideologia neonazi de Cuevas.

L’assassí de Guillem afronta un nou judici per l’operació Panzer

Cuevas va sortir de la presó i pocs anys després el seu nom va tornar a aparèixer implicat amb grupuscles neonazis: actualment es troba encausat en l’anomenada ‘operació Panzer’, que el 2005 va desarticular la xarxa Frente Anti Sistema (FAS). En l’operació es van trobar armes i propaganda neonazi, i els detinguts van ser acusats d’associació il·lícita, tinença i tràfic d’armes, robatori i delictes contra la salut pública. Hi ha previst que aquest any l’assassí d’Agulló i divuit individus més tornin a seure al banc dels acusats per aquesta causa.

Dos anys després de ser detingut, amb un assassinat a l’esquena, una condemna i pendent d’un altre judici per violència feixista, Cuevas va presentar-se a les eleccions municipals. Era el número 4 de la llista del partit ultradretà Alianza Nacional per Xiva (Foia de Bunyol). Des de diversos fronts es va denunciar que Cuevas pogués presentar-se tan tranquil a unes eleccions.

Els homenatges a Guillem Agulló s’han succeït any rere any. Avui, el dia en què es compleixen vint anys del seu assassinat, Twitter s’ha volcat en recordar-lo. El nom de Guillem Agulló és tema dominant a la xarxa social des de primera hora. A més, a partir de les 11.00 s’ha activat l’etiqueta #20anysAmbGuillemAgulló per fer-la també tema dominant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any