El Banc de Xipre confirma fortes pèrdues per als grans dipositants

  • Les mesures de control de capital es revisaran cada dia · El Banc Central aixeca les restriccions de pagament amb targetes

VilaWeb
VilaWeb
ACN
31.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc de Xipre ja ha confirmat fortes pèrdues per als grans dipositants, que obtindran accions del banc per un valor de només el 37,5% dels seus dipòsits sobre 100.000 euros. Al voltant d’un 22,5% dels dipòsits superiors a 100.000 euros no atrauran interessos, mentre que el 40% restant seguirà recaptant interessos, però aquests no seran pagats si el banc no obté bons resultats. La decisió deixa lliures els que tenen dipòsits de menys de 100.000 euros, segons l’acord amb la Unió Europea per rebre un rescat de 10.000 milions d’euros.

Les mesures de control de capital es revisaran cada dia

El Banc Central de Xipre va anunciar divendres que aixecava les restriccions a pagaments domèstics amb targetes de crèdit o dèbit a l’interior del país. Però les clàusules de control de capital introduïdes, i que es revisaran a diari, preveuen de moment que només es puguin treure 300 euros dels caixers i com a molt 5.000 euros per a pagar amb targeta a l’estranger. El màxim que hom pot treure en metàl·lic de l’illa són 3.000 euros. Això, el mateix dia que el president del país, Nicos Anastasiadis, declarava que Xipre no tenia cap intenció d’abandonar l’euro.

Dijous van reobrir els bancs a Xipre, després del ‘corralito’, i la situació no va ser pas tan caòtica com es pensava.  El major imprevist va ser que algunes sucursals de Laiki -el banc que serà completament liquidat- van obrir més tard del que es preveia.

El Banc Central de Xipre ha comunicat que les mesures de control de capital s’aniran adaptant cada dia en funció de com considerin que s’han d’ajustar o alleugerir els controls amb l’objectiu de salvaguardar el sistema financer.

L’acord amb la zona euro i el Fons Monetari Internacional (FMI) implica que aquests prestaran assistència financera a Xipre, de 10.000 milions d’euros, a canvi de condicions com la reestructuració del sistema bancari, que implicarà la liquidació del Laiki Bank, i la contribució dels dipositants amb quantitats superiors als 100.000 euros.

Per la seva banda, el president Anastasiadis va voler aclarir que el govern no tenia cap intenció de sortir de l’euro. A més, va retreure els socis de l’eurozona per imposar a Xipre ‘demandes sense precedents que han forçat el país a convertir-se en un experiment’, en referència a les quintances imposades als qui tinguin dipòsits o accions de més de 100.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any