El govern defuig de posar ara una data a la consulta

  • 'El debat sobre la data està superat, està clar que serà el 2014', diu el conseller Homs

VilaWeb
Redacció
26.03.2013 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francesc Homs, portaveu del govern català i conseller de la Presidència, ha volgut restar importància al fet de tenir marcada una data per al referèndum d’independència. En la compareixença posterior al consell executiu, ha recordat que l’acord de legislatura entre CiU i ERC ja fixava ‘un calendari molt clar per a la consulta’, que marcava un modus operandi i la data del 2014 com a any per a fer la consulta. Però ha afegit: ‘Allò important, al final, no és la data, sinó fer tota la feina prèvia que ens hem compromès a fer. ‘

‘Això és més central que no pas el debat sobre la data, que és un debat ja superat, està clar que serà el 2014’, ha continuat.

En aquest sentit, ha recordat que l’acord marcava els passos a seguir durant el 2013 per tal d’estar en condicions de convocar la consulta el 2014 ‘amb l’excepció que el context socioeconòmic requerís una pròrroga’.

Ahir el president d’ERC, Oriol Junqueras, va posar com a condició per entrar al govern, tal com demanava Artur Mas, que es fixés una data concreta per al referèndum i una pregunta clara per a una resposta específica.

Homs ha brandat l’acord de governabilitat signat entre CiU i ERC a començament d’any per dir que aquell document deixa clar que per poder fer la consulta cal que hi hagi un govern que tingui estabilitat. ‘Si volem fer la consulta cal un govern, i per això calen uns pressupostos i estabilitat parlamentària’, ha dit el conseller, deixant anar un encàrrec als republicans perquè assumeixin la responsabiliat de tirar endavant el pressupost d’enguany.

Pressupost i consulta

‘Hi ha una colla de compromisos en l’acord de legislatura, i entre aquests uns pressupostos per donar estabilitat al govern. Sense això no podrem fer la feina per preparar la consulta el 2013 i fer-la el 2014’, ha dit.

Els republicans no estan disposats a aprovar el pressupost si s’ha de retallar tant com exigeix el govern espanyol. ‘Una altra cosa és que convinguem que els pressupostos que ens imposa Madrid són inassolibles’, ha afegit Homs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any