Junqueras, disposat a governar amb Mas si fixa una data per a la consulta

  • Vol que la data no s'allargui massa i que es plantegi una pregunta concreta · Disposat a trencar el pacte amb CiU 'si la consulta s'ajornés'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2013 - 16:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha donat resposta a la petició recent del president de la Generalitat, Artur Mas, perquè tant els republicans com els socialistes s’avinguessin a entrar al govern. Junqueras ha dit que estarien disposat a fer-ho si el govern concretés una data i una pregunta per al referèndum. ‘Volem una data que no s’allargui massa i una pregunta concreta amb una resposta explícita’, ha dit en un col·loqui que ha organitzat la Cambra de Comerç de Barcelona, davant d’uns dos-cents empresaris catalans.

Junqueras també ha dit que trencaria el pacte amb CiU quan un assistent li ha preguntat per la possibilitat que la consulta sobre la independència de Catalunya s’ajornés o s’anul·lés. El líder republicà també ha dit que aprovarà o no els pressupostos segons el que sigui més útil per explicar a la ciutadania quina és la veritat i ha dit que el seu partit ‘no contribuirà a allargar indefinidament l’agonia.’

La consulta abans que la d’Escòcia

D’altra banda, Junqueras ha respost que és partidari que la consulta sobre la independència de Catalunya se celebri abans que la d’Escòcia, fixada pel 18 de setembre del 2014, i ha afegit que ell vol que sigui quan abans millor. “Quan hi ha un problema sempre és millor resoldre’l abans”, ha dit.

Junqueras ha apel·lat al a necessitat “d’explicar la veritat” de forma “clara, amb rigor i amb proximitat emocional” perquè els ciutadans de Catalunya entenguin perquè està vivint la situació actual i pugui prendre les seves decisions i ha dit que aquesta és actualment la seva funció.

També s’ha referit als pressupostos i ha assegurat que donar suport als comptes “pot ser molt important o pot ser-ho gens”. S’ha preguntat què passa si donen suport als pressupostos “per donar aparença d’estabilitat econòmica i política” però després no es poden complir i per això ha afegit que aprovaran o no els comptes segons “quin sigui l’instrument més útil perquè els ciutadans prenguin consciència del context” i prenguin les seves decisions. Sobre l’estabilitat econòmica també ha rebutjat que aquesta sigui el millor camí actualment i s’ha preguntat si no seria la inestabilitat el que més ajudaria actualment.

En aquest sentit, ha insistit que aprovaran els pressupostos si això ha de servir per explicar per exemple que actualment no és possible destinar el que es destinava fa set anys a educació, polítiques socials i sanitat i que en canvi no els aprovaran si creuen que és “la manera més eficaç” per explicar això i dir que “no s’avalarà una retallada de 4.500 milions que imposa el govern espanyol”.

ERC no vol excuses per endarrerir la consulta

Després de les declaracions de Duran i Lleida i de Núria de Gispert avisant d’un possible ajornament de la consulta, avui ERC ha volgut esvair dubtes i ha sortit a dir que el full de ruta pactat amb CiU es compleix. La portaveu republicana, Anna Simó, ha dit que la crisi econòmica no pot ser una excusa per endarrerir-la, i ha recordat que es van fent els passos necessaris, com la creació del consell de transició nacional i l’elaboració de la llei de consultes. ‘El diàleg no pot ser excusa per no actuar o per endarrerir el full de ruta acordat’, ha dit Simó.

També ha recordat que el consell de transició nacional tindrà tres eixos principals de treball: preparar la consulta amb els mecanismes jurídics i tècnics necessaris, planificació de les estructures d’estat com la hisenda pròpia i la conversió de l’Institut Català de Finances en un banc públic, i la preparació de els escenaris posteriors a la consulta.’

La diputada republicana ha afirmat que fer la consulta i gestionar els recursos propis són una necessitat urgent, i que, independentment del dèficit permès, els propers pressupostos de la Generalitat seran els del ministre Cristóbal Montoro.

‘Seran els pressupostos que Madrid decideixi: ells tenen el control de l’aixeta, que controla el 75% de les transferències que rep la Generalitat i que fan servir com a amenaça, com en el cas lamentable d’amenaçar amb no transferir els diners per als fons de trasplantaments a qui no compleixi el dèficit’, ha assegurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any