CDC i UDC tensen més la corda per la possibilitat d’ajornar la consulta

  • Rull replica a De Gispert que 'no hi ha cap circumstància expecional' que faci endarrerir la consulta més enllà del 2014

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i UDC tornen a tensar la corda per causa del procés sobiranista. Unió avança amb el fre de mà posat en relació amb la consulta, fins al punt que la segona autoritat política de Catalunya, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha avisat que la consulta es podria arribar a ajornar fins més enllà del 2014 si continua la situació actual de crisi econòmica. Això va fer reaccionar ahir ràpidament els convergents, que de la mà del secretari d’organització, Josep Rull, van desautoritzar la presidenta dient que ‘no hi ha cap circumstància excepcional’ que faci pensar que s’ajornarà.

Rull va insistir que el full de ruta fixat amb ERC es mantenia i va voler deixar clar que la flexibilització del dèficit per part del govern espanyol ‘seria a canvi de res’ i que no es faria servir una renúncia a la consulta com a contrapartida. ‘Aquesta és una línia vermella que no es pot creuar’, va reblar.

La posició de De Gispert contrasta també amb l’expressada ahir pel president d’ERC, Oriol Junqueras. Junqueras va assegurar divendres que era possible d’organitzar un referèndum a Catalunya el 2013, per més que el pacte de governabilitat que va pactar amb CiU fixés la data per al 2014. I es va declarar partidari de fer-la abans que el referèdum escocès, que es celebrarà el 18 de setembre de l’any que ve.

De fet, el ritme del procés sobiranista posa a prova dos pactes: el de federació entre CDC i UDC, i el de legislatura entre CiU i ERC. El cap d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s’esforça per retornar a l’esquema de pacte i entesa amb el poder espanyol de fa tot just un any. El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, demana accelarar el procés per evitar una fractura social encara més gran que l’actual. Al bell mig, el president de la Generalitat, Artur Mas, mira de fer els equilibris més complicats per a poder imposar el seu ritme i s’aferra als acords de legislatura acceptats per Junqueras i Duran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any