‘La relació entre Catalunya i Espanya ha de ser d’igual a igual, sense subordinació’

  • Entrevista amb l'ex-conseller i ex-dirigent del PSC Joaquim Nadal, que parla de l'independentisme i del partit · 'Hi ha una ànima independentista del PSC en moltes candidatures municipals'

VilaWeb
ACN
10.03.2013 - 10:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller i ex-dirigent del PSC, Joaquim Nadal, té clar que catalans i espanyols no poden seguir amb el model de relacions actual. I considera que són poques les opcions que queden. En una entrevista a l’ACN, Nadal ha afirmat amb contundència que ‘la relació entre Catalunya i Espanya ha de ser d’igual a igual, sense subordinació’. Aquesta aposta, que va més enllà del federalisme de molts socialistes de l’estat, és causa de les agressions sistemàtiques d’Espanya contra Catalunya. Tant és així, que admet que ‘molts federalistes frustrats són independentistes perquè no veuen res més. I és per això que fins i tot ell reconeix que podria acabar esdevenint independentista si això no canvia. Joaquim Nadal es va retirar de la primera línia política en dissoldre’s el parlament abans de les darreres eleccions de 2012. Ara, des d’una sala propera al seu despatx de la Universitat de Girona, ha concedit una entrevista a l’ACN per parlar del moment que viu el PSC i del procés que ha engegat Catalunya per exercir el dret a decidir.

Tranquil i relaxa, Joaquim Nadal ha parlat de la possible consulta sobre el futur polític de Catalunya com una qüestió gairebé irrenunciable. Això sí, en ser preguntat què votaria si el referèndum fos demà, no té una resposta contundent. ‘No ho tinc clar, perquè no tinc clars quins serien els termes de la consulta’, ha sentenciat. No obstant, sí veu molt evident que ‘les agressions sistemàtiques de l’estat no afavoreixen un vot de continuïtat de les relacions com fins ara entre Catalunya i Espanya’. En aquest sentit, ha estat taxatiu en afirmar que ‘clarament, Catalunya hauria d’enfocar unes noves relacions amb Espanya d’igual a igual; sense subordinació.

Si res no canvia, qualsevol català pot acabar essent sobiranista

Per Nadal, si res canvia, qualsevol català que tingui aquest anhel pot acabar sent sobiranista. En aquest sentit, destaca que amb actituds tancades des de l’estat, ‘el que engreixa l’independentisme ‘at infinitum’ i el que m’hi suma a mi és comprovar la incapacitat de tots els altres realment de propiciar una alternativa federal creïble’. ‘Hi ha un munt de federalistes que, frustrats en el seu federalisme, són independentistes perquè no veuen res més. I és que és així’, ha sentenciat.

Tot i això, Nadal no vol -almenys encara- fer un pas decidit al sobiranisme complet: ‘de moment ja fem prou marcant una línia que indiqui quin és el grau d’insatisfacció i el nostre compromís de futur amb el país. En què es concretarà això, no ho sabem.’

Amb tot, Nadal ha assegurat que el projecte socialista a Catalunya i les sigles del PSC no són incompatibles amb tenir una sensibilitat independentista. Conscient que alguns membres del seu partit han votat en favor de la segregació de Catalunya als seus ajuntaments, Nadal ha afirmat que ‘hi ha una ànima independentista del PSC en moltes candidatures municipals que si quedessin proscrites mutilarien el projecte municipalista del PSC’. ‘La política municipal serveix per fer política municipal’, ha considerat.

Les agressions de l’estat

De tot el camí cap al dret a decidir, l’ex-conseller posa l’ull en l’estat quan parla de les actituds poc respectuoses amb ‘la voluntat dels catalans’ de fer una consulta. En aquest sentit, té molt clar que és Espanya qui ‘ha decidit posar tota la carn a la graella, tot l’aparell de l’Estat contra Catalunya i, en canvi, és Catalunya qui intenta aixecar el cap per una via democràtica’.

És per això que critica durament les intencions del govern de Mariano Rajoy i alguns polítics de l’estat de fer marxa enrere en la descentralització del poder. ‘Aquest tancament cap a la recentralització, que té més elements autodestructius que de defensa radical de la ‘unitat d’Espanya’, és bastant suïcida per part de les forces polítiques espanyoles i per part de l’aparell burocràtic de l’Estat’, ha assegurat rotund.

Un altre dels obstacles que reconeix que podrien restar força a la voluntat dels catalans de celebrar un referèndum és la pèrdua de credibilitat derivada dels casos de presumpta corrupció que afecten a CiU per ser el partit del govern. En aquest sentit, veu amb bons ulls que aquelles persones que envoltin aquests casos facin un pas enrere i no interfereixin. ‘Si finalment els presumptes implicats s’aparten d’aquest camí, no posaran en perill el procés pel dret a decidir de cap manera’, ha conclòs.

Persistir en la coherència de votar sense el PSOE

Sobre l’estat actual del PSC, Joaquim Nadal té una visió crítica però constructiva. Durant l’entrevista ha assegurat que no considera que al socialisme català li faci falta una refundació ni un nou congrés de Sitges. L’exconseller ha afirmat que si el primer secretari, Pere Navarro i la seva direcció són capaços de tenir cintura política i intel·ligència emocional, no caldrà arribar a aquests extrems.

El que sí ha recomanat a Navarro és que persisteixi en el camí d’independència del PSOE engegat amb la votació sobre el dret a decidir del congrés, al marge del que puguin dir o fer dirigents com la diputada Carme Chacón. ‘Ell és el primer que, com a primer secretari, ha trencat unitat de vot amb el PSOE. I això té molt valor, però en tindrà més si això té continuïtat’, ha assegurat, tot afegint que la intenció ha de ser ‘mantenir de la línia de coherència, que no signifiqui un ziga-zaga en les posicions del PSC sinó una línia catalanista, socialista, d’esquerres, a favor de la sensatesa, les classes mitjanes i en contra de totes les agressions, intromissions, interferències i desaires que perpetra l’Estat contra Catalunya cada dia’.

‘No hi ha risc de ruptura amb el PSOE

Tot i això, Nadal creu que no hi ha risc de ruptura entre el PSC i el PSOE, per més que ho hagin demanat algunes velles glòries del socialisme espanyol. ‘La seva coincidència amb la demanda de trencament feta des del PP desacredita aquestes posicions’, ha dit. I és que per l’ex-conseller, l’episodi del congrés amb el dret a decidir, lluny de distanciar a PSC i PSOE ‘haurà servit per accelerar l’establiment de les pautes d’uns i altres a l’hora de votar diferent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any