ANC: L’any que hem viscut intensament

  • Avui fa un any que es va constituir formalment l'Assemblea Nacional Catalana, que ha encapçalat la mobilització independentista de la societat en aquest últim any

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 10 de març del 2012, avui fa un any, el Palau Sant Jordi acollia l’acte constituent de l’Assemblea Nacional Catalana. Ja feia un temps que la proposta germinava i que desenes de persones hi treballaven, amb la voluntat d’aplegar en una plataforma el clam independentista de la societat catalana. L’escenari polític ha avançat a pas de gegant en aquests dotze mesos, fins al punt que la mateixa ANC ha elaborat un nou full de ruta perquè el primer havia quedat obsolet, superat pels esdeveniments.

Centenars d’assembles territorials van organitzar durant l’estiu mig miler d’actes independentistes que confluïren l’Onze de setembre en la més gran manifestació de la història, la qual va marcar l’agenda de tots els partits per a les eleccions del novembre. Un any després del naixement de l’ANC, el parlament ha aprovat una declaració de sobirania i el govern treballa amb l’objectiu de fer un referèndum el 2014.

Aquesta és la cronologia de l’any que vam viure intensament:

30 d’abril de 2011. Un any abans, es posa en marxa la Conferència Nacional per l’estat propi, amb el propòsit de constituir, a la tardor, l’ANC. Fa un any que unes 200 persones hi treballen. Volen crear una plataforma que aplegui com més sector i entitats millor.

15 de gener de 2012. Milers de vehicles participen en la caravana per l’estat propi, una de les primeres accions de l’ANC abans de l’acte fundacional.

10 de març de 2012. Set mil assistents omplen el Palau Sant Jordi en l’acte constituent de l’Assemblea Nacional Catalana. S’aprova el full de ruta cap a la independència, que marca el 2014 com a data per a fer el referèndum. La precipitació dels esdeveniments al llarg del 2012 farà que l’entitat modifiqui més endavant el full de ruta. Una de les intervencions més aplaudides va ser la de l’actor Sergi López, que dos dies després en parlava amb VilaWeb, on deia: ‘El 2014 és una oportunitat per sortir col·lectivament de l’armari‘.

20 de juny de 2012. L’ANC es presenta al País Valencià.

30 de juny de 2012. Tret de sortida de la Marxa cap a la independència a Lleida, que té el suport de Pep Guardiola. És la primera gran acció de l’ANC. ‘Aquesta marxa no té retorn, ens comprometem ara i aquí a no fer ni un pas enrere fins aconseguir que Catalunya sigui un estat d’Europa’, diu la presidenta, Carme Forcadell.

Estiu del 2012. Durant l’estiu, s’organitzen prop de 500 actes arreu del territori en el marc de la Marxa cap a la independència. Actes com el que es fa a Montserrat, a la Jonquera amb el lema ‘Esborrem la frontera‘, o el de Miravet, on s’hi va per enterrar simbòlicament el procés estatutari.

Onze de Setembre del 2012. És la Diada de l’independentisme. Prop de dos milions de manifestants surten al carrer en la mobilització més massiva de la història. La manifestació, convocada per l’ANC sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’, esdevé un clam independentista, i marca un punt d’inflexió en la política catalana.

Aquest mateix dia 11, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, rep una delegació de l’ANC, que l’insta a començar el procés de secessió amb l’estat espanyol.

Setembre del 2012. Pocs dies després, Artur Mas rep al Palau de la Generalitat una delegació de l’ANC, que li demana que comenci el procés d’independència.

A final de setembre, el president espanyol, Mariano Rajoy, tanca la porta a negociar el pacte fiscal. Mas torna de Madrid amb la convicció que Catalunya ha d’emprendre un camí propi. La plaça de Sant Jaume s’omple amb crits d’independència arran d’una convocatòria improvisada de l’ANC, que demana valentia al govern.

3 d’octubre del 2012. L’Assemblea s’estén a les Illes, on comença a caminar l’ANC de Mallorca.

11 d’octubre del 2012. – Una de les accions més vistoses és l’estelada gegant que s’encén a la plaça Major de Vic amb milers d’espelmes.

14 d’octubre del 2012. Campanya electoral: L’ANC fa una crida perquè cap independentista no es quedi a casa el 25N i demana el vot pels partits que apostin per l’estat propi.

25 de novembre del 2012. Els catalans voten en les eleccions al Parlament de Catalunya. L’ANC valora l’històric resultat que suposa ‘passar d’un parlament autonòmic a un de sobiranista’.

7 de novembre del 2012. L’ANC i sindicats convocants de la vaga general del 14N presenten una declaració conjunta en favor de la vaga i del dret de decidir. ‘Els drets nacionals i els socials són inseparables’, diu Forcadell.

23 de gener 2013. El Parlament aprova la Declaració de Sobirania. L’ANC, que havia demanat una declaració sense rebaixes, dóna suport al text i convoca concentracions de suport. Amb la declaració aprovada, l’ANC comença una nova fase, la campanya pel sí en el referèndum.

Febrer del 2013. L’ANC elabora un nou full de ruta, el de fa un any queda sobrepassat pels esdeveniments, i amb la voluntat manifesta dels partits de fer un referèndum, l’ANC considera que no hi ha necessitat de tornar a organitzar consultes municipals. El nou full de ruta marca que el referèndum es faci abans del 31 de maig del 2014. Serà a l’assemblea general del proper 16 de març on es votarà el document.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any