El parlament respondrà l’estat incorporant el PSC al dret de decidir

  • La setmana que ve s'aprovarà la resolució a la qual els socialistes catalans van donar suport al congrés

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 14:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament respondrà al govern espanyol ‘menys dialogant de la història’, en paraules del conseller de Presidència, Francesc Homs, ampliant el consens pel dret de decidir. I ho farà incorporant-hi el PSC, amb la votació la setmana que ve de la resolució a favor de celebrar una consulta pactada a Catalunya que ja es va votar al congrés espanyol. Aquell text, tombat per PP i PSOE, va tenir el vot favorable dels diputats del PSC, que es van desmarcar per primera vegada en la història dels socialistes espanyols.

Homs planteja aquest gest en resposta al govern espanyol després de l’expedient obert al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per unes declaracions avalant la consulta. El govern vol així que es ratifiqui en el parlament ‘de manera molt clara i molt majoritària’ el dret de decidir.

Això, segons Homs, no exclou la validesa de la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener proppassat però que va tenir els vots contraris del PSC, tret de cinc diputats díscols que es van afegir al vot favorable de CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP.

De seguida que quedi aprovada aquesta nova resolució al parlament, a instància del PSC, es constituirà el consell assessor per a la transició nacional i s’aprovarà el pacte nacional pel dret de decidir.

El PSC ha vingut marcant un perfil diferenciat del PSOE en relació amb la defensa del dret de decidir. I no només en la votació de la setmana passada al congrés, sinó també en la resposta al càstig al fiscal de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. Els socialistes espanyols han justificat la mesura presa pel fiscal general de l’estat, Eduardo Torres Dulce, d’obrir el procediment per expulsar Rodríguez Sol.

En canvi, el PSC ha respost amb contundència contra la mesura de Torres Dulce. ‘En una democràcia realment avançada aquest tipus d’accions no tenen cabuda’, ha afirmat el diputat socialista Ferran Pedret. ‘Ens sorprèn l’actitud del fiscal general de l”estat’. Ha recordat que Torres Dulce només es va mostrar partidari d’una consulta sempre que es fes dins del marc legal. ‘Això no hauria de significar una destitució’.

La defenestració de Rodríguez Sol

Avui Homs ha parlat d’una reunió que van tenir Torres Dulce, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en què suposadament haurien pactat la defenestració de Rodríguez Sol. El conseller ha demanat a la cúpula del PP que desmenteixi que hi va haver aquesta reunió perquè, en cas contrari, ‘ens trobaríem davant d’un cas de prevaricació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any