Rebel·lió contra les noves retallades que exigeix el govern espanyol

  • El govern català, disposat a plantar-se · Navarro fa costat al govern per demanar flexibilitat del dèficit · Junqueras vol que quedi clar que la culpa és del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
04.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, adverteix que Catalunya i les altres comunitats que no han complert l’objectiu de dèficit encara hauran de fer més retallades. Tant CiU, com ERC, ICV i el PSC es neguen a acceptar aquesta imposició per part del govern espanyol, inflexible amb el nivell de dèficit que aplica a les autonomies. ‘El govern, evidentment, s’ha de plantar’, va dir ahir la consellera de Benestar i Família, Neus Munté.

Munté va dir que, en la renda del 2011, l’aportació dels catalans per mitjà de la casella de ‘finalitats solidàries’ havia superat de 22,5 milions d’euros la quantitat que finalment havia estat retornada. Va lamentar, a més, la retallada d’un 92% de les partides destinades a sectors ja molt castigats per la crisi, com ara la dependència, la immigració o els serveis socials, que es trobaran en una situació encara més vulnerable.

Munté es va afegir a les reaccions recents de membres del govern, com ara la vice-presidenta Joana Ortega, i de dirigents i representants polítics, com ara el convergent Josep Rull, el demòcrata-cristià Josep Antoni Duran Lleida, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el president d’ERC, Oriol Junqueras. Tots s’oposen frontalment a les exigències del ministre d’Hisenda espanyol, Cristòbal Montoro, que vol que Catalunya revisi els plans econòmics i que apliqui noves mesures d’ajustament. I la consellera demana que les retallades que s’han fet aquests dos darrers anys no siguin inútils.

Duran: ‘La gent ens veu més a la dreta que no som’

Ahir, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va aprofitar l’avinentesa per respondre Montoro, i li va aconsellar que demanés més flexibilitat del dèficit a Europa, pensant no solament en el govern de l’estat sinó també en les autonomies. Per Duran, ‘Catalunya no pot ajustar més els pressupostos i no pot sacrificar més el benestar de la ciutadania’. Referint-se a CiU, va dir: ‘La gent ens veu més a la dreta que no som.’

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va coincidir amb el govern a dir que les comunitats autònomes no podien tenir un límit de dèficit tan estricte, i encara menys si l’estat no complia el seu. Va dir que calia intentar que tant l’estat com les autoritats europees entenguessin que les retallades de les comunitats perjudicaven ‘allò que té més a veure amb la societat del benestar’. Per tant, que si no es flexibilitza el dèficit, com demana el govern i com comparteix el PSC, les administracions ‘hauran de continuar retallant en educació i sanitat’, per exemple.

Junqueras vol deixar clar que la culpa és de Madrid

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va dir que per poder donar suport als pressupostos de la Generalitat el govern havia de deixar clar que la culpa de les retallades a Catalunya era de l’espoliació del govern espanyol.

Junqueras no va voler revelar si acabaria donant suport als pressupostos, però va advertir que, sense acord, perillava que hi hagués eleccions anticipades.

I va assegurar que el compromís d’ERC en matèria pressupostària aniria acompanyat de l’exigència al govern català d’explicar ‘tantes vegades com faci falta i tan bé com pugui’ que les retallades que ha de suportar Catalunya són culpa del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any