La secretaria general de Sortu, vacant fins que Otegi surti de la presó

  • El dirigent abertzale intervé en el congrés fundacional a través d'una carta, en què defensa la construcció d'una majoria popular per 'construir una alternativa integral'

VilaWeb
Redacció
23.02.2013 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esquerra abertzale s’ha reunit avui a Pamplona en el congrés fundacional de Sortu. La formació independentista basca ha decidit deixar vacant la secretaria general per tal que l’ocupi Arnaldo Otegi quan surti de la presó, on continua complint condemna pel cas Bateragune. Per la seva banda, Hasier Arraiz, parlamentari d’EH Bildu, ha estat ratificat com a president del consell nacional.

Otegi ha intervingut en el congrés a través d’una carta escrita des de la presó, en la qual ha instat l’esquerra abertzale a ‘aprofitar totes les oportunitats’ que genera l’actual context econòmic, polític i territorial per tal que ‘cada cop hi hagi més capes populars receptives a la necessitat imperiosa de construir una alternativa integral’. 

En la carta, Otegi defensa que l’esquerra independentista basca ha d’articular majories nacionals i de progrés per avançar ‘cap a una Euskal Herria independent i socialista’. I insisteix que el gir estratègic de l’esquerra abertzale no consisteix només en la desaparició de la lluita armada: ‘Som conscients que la nostra immensa tasca històrica ara és construir la gran majoria popular que declararà l’estat basc i construirà un model social alternatiu?’, demana.

També destaca la constitució de Sortu com ‘un nou instrument de lluita en mans del poble abertzale d’esquerres’. I afegeix: ‘Ho fem després d’una dècada d’il·legalització, de persecució política, de condemnes i empresonaments que continuem patint’. En aquest sentit, recorda que la formació ‘ha nascut en un estadi en què continua vigent la violència dels estats’, una violència ‘que constitueix l’origen del conflicte polític encara irresolt: els estats espanyol i francès continuen negant la condició de nació al País Basc i el seu dret d’autodeterminació’.

Diu que Sortu sorgeix ‘com a fruit d’una nova relació de forces i de la utilització revolucionària de la legalitat burgesa’ que els ha permès de fer aquest pas, i afirma: ‘Sortu és legal perquè hem generat les condicions suficients perquè l’estat consideri que la seva posició il·legalitzadora li generaria més costos que beneficis. Aquesta és la clau’.

‘L’esquerra abertzale no va néixer per resistir eternament ni per protestar. Es va organitzar per a resistir, sí, però sobretot per generar les condicions que ens portin a la llibertat, i passar de la resistència a la victòria. I guanyarem, és clar que sí. Hem de guanyar la llibertat del nostre poble juntament amb la majoria de la societat basca’, afirma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any