Nova denúncia contra els Mossos arxivada per la ‘impossibilitat’ d’identificar els agents

  • La periodista d'aquesta casa que va interposar una denúncia per agressions, coacció i censura durant la vaga del 29M hauria estat, a més, denunciada ara pel cos policial

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.02.2013 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant la càrrega que es va produir contra el piquet informatiu organitzat per Sabadell Lluitant en el marc de la vaga general del 29 de març, diversos membres d’aquest mitjà van ser colpejats i ferits de diversa consideració. A més, tot i advertir que eren periodistes i mostrar les seves acreditacions reiteradament, els agents van retenir una d’elles i van esborrar més de 400 arxius de la seva càmera de vídeo. Ara, la seva denúncia ha estat arxivada i a l’informe presentat per l’Àrea d’Investigació Interna dels Mossos d’Esquadra s’afirma que la periodista va ser identificada i denunciada una hora abans dels fets com a ‘organitzadora’ de l’esmentat piquet.

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Sabadell va instar a l’Àrea d’Investigació Interna dels Mossos a obrir una investigació per tal de poder esclarir els fets i identificar els agents participants en els mateixos, arrel de la denúncia per agressions, coacció i censura presentada per la periodista agredida. Però un informe policial que només es centra en un dels fets denunciats i la recurrent manca d’identificació visual dels agents dels mossos han propiciat l’arxivament de la causa.


La denunciant denunciada

Però aquest informe va molt més enllà i afirma que la periodista ‘va ser denunciada per haver estat identificada, juntament amb tres persones més, com a líders, promotors i agitadors d’aquesta manifestació, els quals donaven les instruccions i dirigien les accions a seguir a altres membres de la manifestació’. I afegeix que ‘no va ser identificada en el moment dels fets en atenció al principi d’oportunitat i al fet que, tal i com consta a les diligències, ja són persones conegudes pels agents actuants per la seva participació activa en altres concentracions i manifestacions.’

Contràriament al que afirma l’informe, la periodista no ha rebut, de moment cap notificació pels fets que se li imputen. ‘Anava perfectament identificada i és del tot absurd que afirmin que jo era líder i promotora del piquet. És evident que han volgut contrarestar la meva denúncia i ara me la posen ells a mi’, ha afirmat la periodista.


Dos periodistes del Diari Sabadell no col·laboren en la investigació

L’endemà de la vaga, el Diari Sabadell va publicar en portada una fotografia del moment en que la periodista de Vilaweb Sabadell, juntament amb una altra persona, estaven retinguts pels Mossos. La denunciant va demanar directament al fotògraf Lluis Franco les imatges per tal de poder acurar la descripció dels agents que, en aquell instant, la van retenir, registrar i van esborrar més de 400 arxius de la seva càmera. El fotògraf va negar la seva presència al lloc dels fets. Igualment, i segons consta en l’informe presentat al jutge, Afers Interns també va sol·licitar aquestes imatges al Diari Sabadell en dues ocasions, sense obtenir cap resposta. Cal destacar, la importància que haurien tingut aquestes imatges per tal d’identificar els agents participants en els fet denunciats per la periodista.


Recurs

La denunciant juntament amb la seva advocada ja han interposat un recurs en el que al·leguen un sobreseïment prematur i on destaquen que l’informe presentat pels mossos només s’ha centrat en l’intent d’identificar el mosso que la va colpejar i, en canvi, no s’ha investigat res respecte els agents autors d’un presumpte delicte contra la llibertat d’informació i coaccions, al retenir la periodista, escorcollar-la i esborrar les imatges que havia enregistrat. Així mateix no s’ha citat a declarar a cap dels testimonis presentats que es van assenyalar a la denúncia i tampoc s’han tingut en compte les descripcions que es van fer sobre els dos agents implicats. “L’informe que ha fet arxivar la denúncia l’ha realitzat la institució a la qual pertanyen els agents denunciats i, per tant, té un interès evident en la conclusió d’aquest procediment”, ha afirmat l’advocada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any