La Universitat de Glasgow ‘avança’ el referèndum d’Escòcia

  • Els vint mil estudiants del campus poden votar avui en una consulta sobre la independència • S'hi fa la mateixa pregunta del referèndum oficial de l'any vinent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un any i escaig abans del referèndum sobre la independència d’Escòcia, una petita part dels quatre milions d’electors ja poden votar avui. Són els vint mil estudiants de la Universitat de Glasgow, que poden participar en una consulta amb la mateixa pregunta que formularà el govern (‘Escòcia hauria de ser un país independent?’). La prova és secundada per vuit associacions estudiantils, de nacionalistes a laboristes, conservadores i independents.

El referèndum, organitzat per la Dialectic Society inspirant-se en experiències com les consultes catalanes del 2009 al 2011, ha anat precedit de campanyes en favor del sí (amb el lema ‘Les grans coses comencen amb un sí’) i del no (‘UK OK’) i de debats específics sobre el futur polític d’Escòcia. La presència de ministres del govern i de dirigents polítics al campus, aquestes darreres setmanes, revela la importància que ha adquirit el vot d’avui.

Per Michael Gray, president de la Dialectic Society, la Universitat de Glasgow fa avui la primera enquesta a gran escala sobre què pensen els universitaris respecte del futur d’Escòcia. ‘El resultat del referèndum real afectarà directament els estudiants escocesos durant la resta de la seva vida i, per tant, convocar una consulta pròpia era una bona manera d’esbrinar què en pensa el jovent.’ Gray considera que el referèndum pot esperonar estudiants de la resta d’Escòcia a seguir els passos de Glasgow i convocar-ne de propis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any