Detinguts quatre detectius de l’empresa Método 3 per l’espionatge polític a Catalunya

  • La policia espanyola va detenir ahir el director de l'empresa, la directora de l'oficina de Barcelona i dos agents

VilaWeb
Redacció
19.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia espanyola va detenir ahir al vespre quatre persones arran de la investigació del cas d’espionatge polític a Catalunya. Són Francisco Horacio Marco, director de l’empresa Método 3; dos dels seus ex-treballadors, Alejandro Borreguero i Julián Peribáñez; i Elisenda Villena, cap d’operacions de Método 3 i detectiva, i germana d’Ana Villena, assessora jurídica del PSC. Tots quatre són acusats de descobriment i revelació de secrets. Segons la policia espanyola, Borreguero i Peribáñez van enregistrar la conversa entre la presidenta del PP, Alícia Sànchez-Camacho, i l’ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victòria Álvarez, per ordre de Marco.

Álvarez va declarar dijous durant una hora i mitja davant el jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz per la denúncia que havia fet el mes de desembre a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF), on apuntava que el fill de l’ex-president de la Generalitat disposava de comptes a l’estranger. Després de sentir-ne el testimoniatge, Ruz va dictar una providència per la qual demanava a la fiscalia que decidís si era competent per a investigar els fets o no.

Ahir el Ministeri d’Interior espanyol va defensar justament la competència de la policia espanyola per a investigar el cas d’espionatge polític. Fonts del ministeri de Jorge Fernández Díaz diuen que la llei estableix que es faci càrrec de les investigacions el cos de seguretat on s’han fet les denúncies. En aquest cas, tant Alícia Sánchez-Camacho com el director de Método 3, Francesc Marco, van presentar-les a la policia espanyola.

Igualment, el govern espanyol addueix que Método 3 té oficines també a Madrid. Això, diuen, dota el cas d’una dimensió estatal i legitima que se n’encarregui la policia espanyola. Interior manté que no té cap intenció de traspassar el cas als mossos.

De fet, ahir es va fer una reunió amb la presència de màxims dirigents de la policia espanyola, com ara el director adjunt operatiu, Eugenio Pino, i el cap de la delegació a Catalunya, Agustín Castro, per tractar d’aquest escàndol d’espionatge a Catalunya.

En canvi, en va restar al marge la policia catalana, fet que va enutjar el Departament d’Interior. El conseller, Ramon Espadaler, creu que pot haver-hi una invasió de competències. Així i tot, la conselleria ofereix la màxima col·laboració a la fiscalia en la investigació.

 

Més informació: Sospites de guerra bruta del CNI contra el procés sobiranista a Catalunya

INFORME: Què poden fer els serveis d’intel·ligència espanyols per aturar la independència?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any