Catalans reivindicatius als Goya

  • Candela Peña critica les retallades i Corbacho el ministre Wert, mentre hi ha diverses bromes sobre el català i la política · L'error en l'anunci d'un guanyador, el més comentat de la nit

VilaWeb
Redacció
18.02.2013 - 08:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat que els organitzadors havien demanat que no hi hagués referències polítiques als Goya, aquestes s’han escolat en la cerimònia. I en part, amb accent català. La més directa ha estat l’actriu gavanenca Candela Peña, que s’ha referit a la mort del seu pare en un hospital públic ‘sense mantes ni aigua’ i ha reivindicat el futur de l’ensenyament públic. Ha dit en català que potser l’hauria de replegar en català, ironitzant amb les crítiques que va rebre per parlar en castellà al Gaudí.

També José Corbacho, quan ha sortit a presentar un premi, ha saludat tothom menys el ministre Wert, present a la cerimònia i al qual li ha dit que com persona que estima la cultura i com a català només el saludava en un 21 per cent, fent referència a la pujada de l’IVA a la cultura.

Defensa dels desnonats i els sahrauís

En una línia semblant a Peña, l’actriu madrileña Maribel Verdú ha dedicat el premi als qui ‘han perdut la seva casa, il·lusions, esperances, futur i fins i tot les seves vides per culpa d’un sistema injust, trencat, obsolet, que permet robar els pobres per donar-ho als rics’ (vídeo).

Per la seva banda, Javier Bardem ha guanyat el premi al millor documental amb la seva obra sobre el Sàhara, que lògicament ha aprofitat per a reivindicar la RASD i atacar la repressió marroquina sobre els saharauis.

Error en l’anunci de la millor cançó

El moment més sorprenent de la nit ha estat quan els presentadors del premi a la millor cançó s’han equivocat de nom del guanyador. Han anunciat que el premi era per a ‘Línies paralel·les’ del film ‘Els nens salvatges’, però pocs segons després, quan els supsoats guanyadors ja ho celebraven i es dirigien cap a l’escenari, els presentadors han anunciat que es tractava d’un error i han hagut de rectificar.La cançó guanyadora, en realitat, era ‘No te puedo encontrar’ del film ‘Blancaneu’, i interpretada per l’empordanenca Sílvia Pérez Cruz. Els responsables de la gala no han explicat com havia pogut tenir lloc aquest error.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any