Duran no té cap intenció de dimitir

  • El president d'Unió manté el silenci pel cas Pallerols mentre creix la pressió política perquè plegui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2013 - 12:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Som seriosos encara que costi d’entendre’, ha dit avui la portaveu d’Unió, Marta Llorens, que ha justificat que Josep Antoni Duran i Lleida no hagi donar cap explicació sobre el cas Pallerols des de l’acord amb la fiscalia en què el partit admet haver-se finançat de manera irregular a mitjan dels anys noranta. En declaracions a RAC-1, Llorens ha dit que s’havia donat oportunitat a altres persones del partit per poder sortir a donar la cara. I ha confirmat que Duran no pensa dimitir.

Llorens no considera un error que Duran i Lleida no hagi comparegut encara per donar explicacions sobre aquest cas, però no ha descartat que ho faci més endavant. A més, ha insistit en què Unió és un partit petit i els membres de la direcció també han de tenir l’oportunitat de dirigir-se als ciutadans.

Després que es fes públic l’acord per no anar a judici, Marta Llorens va ser l’encarregada de comparèixer per part d’Unió ahir dimecres al migdia, i va explicar que Duran i Lleida marxava ahir a la tarda de viatge a Xile.

Pressió sobre Duran perquè plegui

Després de l’acord per a resoldre el cas Pallerols, en què Unió Democràtica va admetre haver-se finançat irregularment, ahir es va desfermar una allau de crítiques. Totes apunten al president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, que l’any 2000 va dir que dimitiria si es demostrava que UDC s’havia finançat irregularment amb fons de la formació ocupacional del Departament de Treball. Tota l’oposició al parlament, PSC, ERC, ICV, PP, CUP i Ciutadans, li demana que plegui.

Malgrat la pressió, no hi haurà cap dimissió. La portaveu d’Unió, Marta Llorens, va dir ahir que, per aquest cas, no s’havia encausat mai directament Unió, sinó uns dirigents que ja n’havien estat expulsats. I va afegir que el partit hi tenia una responsabilitat civil subsidiària i no penal, és a dir, que s’havia beneficiat d’uns diners sense saber que es cometia cap acte il·lícit.

Segons Llorens, el partit ja s’ha fet responsable dels diners rebuts il·lícitament i per això els tornarà a l’administració. ‘Unió pot afirmar i afirma que mai no va rebre els diners tenint coneixement dels fets’, va declarar. I encara va afegir que cap altre partit ‘en una situació similar’ no havia actuat de la mateixa manera. Va recordar que s’havia obert una comissió d’investigació amb persones externes al partit i que de les conclusions a què havia arribat se n’havien derivat responsabilitats polítiques.

Llorens va acabar dient que el partit demanava disculpes, en nom dels qui hi havien intervingut, ‘encara que ja s’hagin donat de baixa del partit’.

ERC: ‘Que plegui’

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC, Oriol Amorós, va demanar a Unió que assumís responsabilitats polítiques. I, amb referència a Duran, digué que esperava que fos coherent. ‘La paraula és el primer patrimoni que té la persona, i esperem que tothom sigui coherent amb la seva paraula.’ I afegí: ‘Sempre que hem demanat responsabilitats polítiques en casos en què hem vist indicis raonables de corrupció ens han dit que havíem d’esperar al procés judicial. Doncs bé, ara ja tenim el procés judicial fet; i demanem que s’assumeixin responsabilitats polítiques.’

ICV-EUiA: ‘Ja no parlem de presumptes’

ICV-EUiA demana al president de la Generalitat, Artur Mas, que destitueixi Duran de les responsabilitats en les comissions bilaterals Generalitat-estat. La portaveu, Dolors Camats, va dir que seria inacceptable que Duran representés de cap manera la Generalitat. ‘No parlem de presumptes, sinó de culpables, de gent que ha admès el delicte. És la primera vegada que un partit a Espanya admet que ha robat diner públic.’

CUP: ‘No valen trampes lingüístiques emprades com a excuses barroeres’

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) demana la dimissió immediata de Duran arran del cas Pallerols. Recorda que Duran i Lleida va assegurar l’any 2000 que dimitiria si es demostrava el finançament il·legal d’Unió, formació a la qual la Candidatura d’Unitat Popular demana responsabilitats polítiques. La CUP insisteix a dir que no es poden emprar trampes lingüístiques com a excuses barroeres, perquè són un insult a tota la societat a l’hora d’eludir responsabilitats directes, i que no es creu que Unió no sabés res de les irregularitats.

El diputat David Fernàndez va dir ahir a Twitter: ‘Sóc ben lluny de l’estètica i el projecte d’Unió, però Duran té raó quan diu que cal dimitir si es confirma corrupció.’

PSC: ‘Cal una resposta contundent’

El president del grup parlamentari socialista, Jaume Collboni, diu que és imprescindible que Duran i Unió donin una resposta contundent, que hi hagi responsabilitats penals i que es tornin els diners. ‘No entenem l’acord a què ha arribar l’advocat de la Generalitat’, afegeix Collboni.

PP: ‘Pot fer sensació d’impunitat’

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, demana la dimissió de Duran perquè l’any 2000 s’hi va comprometre si es demostrava que hi havia hagut finançament irregular. Rodríguez valora negativament l’acord entre les parts per a eludir la presó dels condemnats, perquè considera que pot fer una sensació d’impunitat envers la corrupció política i evita que se sàpiga tota la veritat del cas.

El conseller Vila troba ‘absolutament necessari’ que Unió s’expliqui

El conseller de Territori del govern, el convergent Santi Vila, veu ‘absolutament necessari’ que Unió doni explicacions sobre el cas Pallerols de finançament irregular del partit. ‘La justícia es torna a imposar. Hi ha un reconeixement de culpa i hi ha una solució que és ben habitual en la pràctica judicial’, va declarar ahir a RAC-1. Segons Vila, aviat es veurà si finalment hi ha responsabilitats polítiques.

En canvi, el diputat de CiU al congrés espanyol, també convergent, Pere Macias, va evitar de fer cap mena de crítica a Unió quan li van preguntar sobre el cas Pallerols, en una entrevista a la Cadena SER.

Macias va demanar respecte per als companys de federació i va dir que Unió ja havia assumit responsabilitats quan tocava, quan havien estat expulsats els acusats que militaven a Unió. ‘Un partit polític, com qualsevol organització, pot cometre errors’, va dir. I va afegir que Unió sabria explicar ben aviat aquest acord amb la fiscalia per a evitar la presó dels condemnats en canvi d’indemnitzacions i multes.

CCOO demana que s’assumeixin responsabilitats polítiques

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va dir ahir que algú a UDC hauria d’assumir responsabilitats polítiques, perquè s’havia demostrat que hi havia hagut aprofitament partidista d’aquesta desviació de recursos públics. ‘No pot ser que no passi res, tret que acceptem una pèrdua dels valors socials’, va lamentar Gallego. El dirigent de CCOO considera que la resolució final del cas és negativa i afebleix la confiança en les institucions democràtiques i en la justícia.

 

Informació relacionada:

Unió admet el finançament irregular en l’acord per a evitar el judici del cas Pallerols

Duran, el 2002: ‘Si hi hagués finançament irregular a UDC jo hauria de demanar perdó’

Editorial de Vicent Partal: La responsabilitat de Duran

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any