Aniversaris i commemoracions d’àmbit literari del 2013

  • La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2013 l'Any Espriu · També s’escau l’aniversari rodó de més escriptors i personatges vinculats a la literatura

VilaWeb
M.S.
04.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Institució de les Lletres Catalanes ha fet pública la relació d’aniversaris i commemoracions (pdf) que s’esdevindran enguany en el camp literari. D’entrada, la Generalitat ja va declarar el 2013 Any Salvador Espriu, amb motiu del centenari del seu naixement, que tindrà Xavier Bru de Sala per comissari. Però n’hi ha més, de centenaris: el de l’escriptor de l’Holocaust Joaquim Amat-Piniella; del poeta de Mallorca, i amic d’Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel; del poeta eivissenc Marià Villangómez; de l’escriptora i bibliotecària Joan Raspall, que encara és viva; d’Aurora Díaz-Plaja, també escriptora i bibliotecària; i del poeta, assagista, articulista i editor Joan Teixidor.

També s’escau el sisè centenari del naixement de Joanot Martorell (Gandia, 1413/1415-1468) i de la mort de Bernat Metge (1340/1346 – 1413); el centenari de la publicació de ‘A la recerca del temps perdut’ de Marcel Proust; el vintè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés; el quinzè de la mort de Jaume Fuster; i el desè de la de Miquel Martí i Pol.

Amat-Piniella

Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 1913 – Barcelona, 1974) és autor de ‘K. L. Reich’, una de les novel·les de referència internacional sobre l’Holocaust. Enguany serà l’altre autor destacat i  tindrà un programa d’activitats intens, per iniciativa de l’Ajuntament de Manresa. S’ha constituït una comissió executiva del centenari, coordinada per Josep Alert. A final de novembre se’n va presentar el programa, basat en quatre eixos d’actuació: el divulgatiu (que serà el principal i tindrà com a objectiu difondre la figura d’Amat-Piniella en tots els àmbits), el reflexiu (per a promoure el debat i la recerca entorn de l’escriptor i del que representa), el simbòlic i el participatiu.

El suport de la ILC, en suspens

Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, ha parlat amb VilaWeb sobre la implicació de la Generalitat en la commemoració d’aquests aniversaris. Diu que hi ha moltes gestions fetes, però poques de concretades, sobretot per dues raons: ‘Per una banda, perquè encara no sabem la dotació pressupostària que rebrà la institució i, per una altra, perquè l’any passat vam aprovar la nova llei que l’ha de regular i aquest 1 de gener han entrat en vigor els nous estatuts que obliguen a renovar-ne el consell assessor, el degà i el director.’

Així i tot, Izquierdo diu que la ILC forma part de la comissió executiva del centenari de Joaquim Amat-Piniella, donant suport a l’Ajuntament de Manresa; també forma part de la comissió de l’Any Espriu, ajudant l’Ajuntament d’Arenys de Mar; i promou la taula de coordinació de les propostes rebudes per al centenari de Joana Raspall. A més, s’ha posat a disposició de l’Ajuntament de Burjassot i de la Fundació Estellés per donar suport a les activitats que s’hi programin.

La voluntat d’Oriol Izquierdo és estirar l’Any Espriu per convertir-lo en l’Any de la Poesia, que inclogui activitats dedicades als poetes Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Marià Villangómez i Joan Teixidor. I també té previst de proposar la lectura de fragments de ‘A la recerca del temps perdut’ al Parlament de Catalunya, per Sant Jordi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any