Comença el judici a l’independentista detingut a Badalona el 12 d’octubre

  • L'ANC convoca una concentració davant els jutjats

VilaWeb
Redacció
12.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui jutjaran el jove independentista Joan Carles Isal, que fou detingut a Badalona el 12 d’octubre, acusat de desobediència i resistència a l’autoritat. Aquest cas ha motivat tot d’accions i mostres de suport perquè l’actuació de la policia es va considerar desproporcionada i, pel cap baix, polèmica. Durant dies es van penjar vídeos a YouTube que denunciaven l’actuació policíaca i l’endemà de la detenció Isal mateix va presentar una denúncia per detenció il·legal. Badalona per La Independència – Assemblea Nacional Catalana ha fet un comunicat de suport i ha convocat una concentració aquest matí als jutjats de Badalona.

Els fets del 12 d’octubre

Segons que expliquen diversos testimonis, després d’un concert al casal independentista Antoni Sala i Pont, el 12 d’octubre a la nit, van arribar agents antiavalots per demanar la identificació de tots els qui havien sortit al carrer. Segons un comunicat (pdf) de la guàrdia urbana, els agents hi van anar ‘perquè uns veïns havien avisat que un grup de joves feien soroll i consumien alcohol a la via pública’.

Isal fou detingut ‘per un presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat, resistència i desobediència als agents’, després de ‘negar-se a identificar-se’. Però ell ho desmenteix. També diu que ‘no hi havia cap denúncia per sorolls’ i recorda que a aquella hora ‘plovia, i amb prou feines hi havia ningú al carrer’.

Quatre agents se li van llançar a damunt i el van pegar a les cames i al coll. Isal va ser detingut i va passar tota la nit a la comissaria dels mossos d’esquadra. ‘No em van informar del motiu ni em van llegir formalment els drets fins que no vaig passar a mans dels mossos’, explica Isal al seu compte de Twitter, on diu que a l’acta d’ingrés a la comissaria de la guàrdia urbana, el ‘motiu’ de la detenció és en blanc. I hi afegeix: ‘Moltes hores després arriba un atestat dels Omega als mossos amb el “motiu” d’atemptat a l’autoritat. L’agent dels mossos no ho veu clar, deixa la detenció “sense efecte”, fixa un judici ràpid i em desitja bona sort.’

Segons la versió de l’ajuntament, ‘un dels agents va mirar de retenir-lo quan volia entrar al local i el jove el va colpejar’ i va caure juntament amb un altre agent quan aquest l’immobilitzava’.

Cristian Cortes, que ho va presenciar, explica en un apunt a Facebook com van anar els fets. Diu que els agents van acusar la gent que hi havia fora al carrer de beure alcohol, i tot seguit els van exigir la documentació d’identitat. ‘Van començar a enregistrar-nos amb càmeres. Jo em vaig tapar la cara i vaig fer fotos d’esquena al policia que m’escorcollava; aleshores un altre policia se’m va encarar cridant i, estrenyent-me el braç, em va amenaçar de deixar-me sense càmera i em va obligar a ensenyar-li les fotos per comprovar que les havia esborrades. De cop, la gent que hi havia dins el local i al carrer va començar a exigir als policies que s’identifiquessin i expliquessin per què demanaven la identificació a la gent. No hi va haver resposta i la tensió va anar augmentant. La policia cada cop empentava més la gent i cridava més fort. En Joan Carles crec que va ser qui va reclamar-los que s’identifiquessin d’una vegada (amb plaques i números) i els diguessin per quina raó identificaven la gent. Aleshores el sergent de la unitat Omega es va llançar contra en Joan Carles, el van treure del grup i el van tirar a terra entre estrebades i cops de porra.’

L’endemà al matí, la policia va deixar anar Joan Carles Isal, que també havia estat detingut al juny arran de la vaga general del 29 de març.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any