Niño Becerra: ‘Espanya no sortirà de la crisi fins el 2020-2025’

  • 'Catalunya s'independitzarà si no pot assolir autonomia financera', diu l'economista en un col·loqui amb Jordi Pujol

VilaWeb
VilaWeb
ACN
11.12.2012 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El catedràtic d’Economia de l’Institut Químic de Sarrià de la URL, Santiago Niño Becerra, ha criticat que la previsió del govern de l’Estat de recuperació econòmica a partir de 2013 és “absolutament falsa” i que Espanya no sortirà de la crisi fins el període 2020-2025. L’economista ha indicat que 2013 és un any “mort” per l’economia i a partir d’aquí es podran assolir taxes de creixement positives, però inferiors a l’1% del PIB, o entre l’1% i el 2% en els millors anys. Durant un esmorzar-conferència del Centre d’Estudis Jordi Pujol que ha tingut lloc aquest dimarts al matí a l’Hotel Majèstic de Barcelona, Niño Becerra ha assegurat que caldrà aplicar noves mesures d’austeritat de cara al bienni 2013-2014.

Niño Becerra ha insistit que Catalunya “s’independitzarà si no pot assolir l’autonomia financera i fiscal” dins l’estat. en aquest sentit, Pujol ha coincidit que la viabilitat econòmica de Catalunya dins d’Espanya és “nul·la”.

“Catalunya té possibilitats i quan parlem de Catalunya, s’ha de parlar d’economia. La independència no és un fi en sí mateixa, sinó una eina per assolir l’autonomia econòmica”, perquè “Espanya és un llast per Catalunya”, ha apuntat Niño Becerra. Pujol ha remarcat que “la viabilitat de Catalunya amb les condicions econòmiques que ens imposen actualment és nul·la”.

Les receptes de Niño Becerra per millorar la situació econòmica de l’estat són “més eficiència i més productivitat” i “fer neteja”, en relació a infraestructures improductives que se segueixen construint a determinades zones d’Espanya, com el TAV a Extremadura o determinades vies ràpides a Galícia. “Cal tancar coses que no són rendibles i veure amb què s’inverteix fins a un cèntim de detall, ja que un euro invertit en aquestes obres és un euro perdut”, ha explicat l’economista.

Segons Niño Becerra, Catalunya ha de parlar amb l’estat sobre els entre els 14.000 i 18.000 milions d’euros “que surten de l’economia catalana i no tornen”. “Catalunya ha de reclamar això, que és una demanda econòmica i no política”, ha prosseguit l’economista. El catedràtic ha assenyalat que “un dels problemes pròpiament espanyols és el fet que hi ha regions que no poden créixer i que detrauen recursos de les zones amb potencial de creixement”. Per això, “hem de decidir on i amb què gastem els recursos públics. Això és dur i implica decisions quirúrgiques”, ha indicat l’economista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any