Girona es declara territori català lliure i sobirà

  • Amb els vots de CiU, ICV i la CUP · El PSC s'absté i el PP hi vota contra

VilaWeb
ACN
11.12.2012 - 09:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Girona s’ha convertit en la primera capital de demarcació a declarar-se territori català lliure i sobirà, seguint la petja dels més de 180 municipis catalans que ja ho han fet. La moció de la declaració ha arribat al ple gràcies a la CUP i ha rebut el suport de l’equip de govern i ICV. El PP hi ha votat contra i el PSC s’ha abstingut. Entre els motius subratllats per aprovar la moció hi ha “els atacs continuats” per part de l’estat a Catalunya i la voluntat d’avançar cap a la plena sobirania. A més, durant el ple, el batlle Carles Puigdemont ha dit que el consistori estudia fórmules per poder pagar l’extra de Nadal al personal municipal.

La moció declara Girona ciutat lliure i sobirana i insta el Parlament a caminar per fer realitat l’estat propi. Per començar repassa, un per un, tots els greuges que ha sofert el país per part del govern espanyol. Després diu que Catalunya viu un context nacional ‘d’excepció’ i recorda la sentència contra l’estatut, els atacs a la llengua i la immersió lingüística o el clam popular a favor de la independència, cristal·litzat en la manifestació de l’Onze de Setembre.

La CUP (que ha portat el text a votació), ICV i els deu regidors de CiU han donat suport a la moció, que també insta el parlament a emprendre accions immediates cap a la plena sobirania. Entre aquestes, organitzar un referèndum d’autodeterminació i constituir un estat català abans de l’Onze de Setembre de 2014.

‘Vivim un moment en què les polítiques estatals perjudiquen l’economia i la societat catalana, i cal aturar aquesta espoliació’, ha remarcat el regidor d’RCat, Carles Bonaventura, durant la defensa de la moció. ‘Aquest escrit referma un posicionament molt clar, on no solament ha d’actuar el parlament sinó també els municipis, perquè ens sentim atacats de manera continuada’, deia el portaveu de CiU, Carles Ribas.

L’escrit ha estat rebut amb recel del PSC (que s’ha abstingut) i amb l’oposició frontal del PP (que hi ha votat contra). La portaveu socialista Pia Bosch ha admès que el camí cap a la plena sobirania s’ha de debatre ‘en profunditat’, però al Parlament i no pas als consistoris. Concepció Veray (PP) s’ha oposat al text de la moció perquè considera que és fora de lloc i que no reflecteix la situació d’una Catalunya que –a parer seu– ja és plural.

Amb la declaració de ciutat lliure i sobirana, Girona segueix l’estela dels més de 180 municipis catalans que ja havien donat suport a una moció semblant. El fet destacat és que s’ha convertit en la primera capital de demarcació a aprovar-la.

Defensa de l’escola en català

D’una altra banda, poques hores després de les multitudinàries concentracions convocades per la plataforma Somescola.cat, l’avantprojecte de llei de millora educativa del ministre Wert també ha passat pel ple de Girona. Tots els grups tret del PP han consensuat una moció en defensa de l’actual model educatiu i de la immersió lingüística a l’escola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any