Investiguen les salutacions feixistes en una escola d’Oriola

  • La conselleria d'educació valenciana obre un expedient per aclarir l'origen del vídeo, mentre la direcció del centre assegura que es tracta d'un muntatge

VilaWeb
Redacció
11.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria d’educació de la Generalitat valenciana ha obert un expedient informatiu per aclarir l’origen del vídeo on es veuen uns jugadors de futbol fent la salutació feixista abans del partit en una escola d’Oriola (Baix Segura). Després de veure les imatges, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) va demanar al govern valencià que ordenàs immediatament una investigació i que es depurassin responsabilitats. No obstant això, la direcció del centre ha assegurat que es tracta d’un muntatge perquè la música que sona no és el so ambient real, sinó un afegit. 

Segons la plataforma Acció Popular contra la Impunitat, és molt xocant que avui dia encara puguen passar fets com aquest al País Valencià, amb total impunitat. I avisen: ‘Amb el feixisme, no s’hi juga’. Tot i això, la directora de l’escola ha aclarit que el centre ‘no entra en política’ i ‘no posa cap himne ni fa apologia de cap tipus i menys feixista’.

Els fets varen passar al centre concertat Mare de Déu del Carme d’Oriola on, durant un partit de futbol, els jugadors van fer la salutació feixista mentre sonava l’himne d’Espanya. Segons que recull l’autor del vídeo, penjat en aquest enllaç de Youtube, les imatges són de l’any 2010, durant la setmana cultural del centre, mentre la megafonia emetia la versió de l’himne espanyol escrita per José María Pemán.

‘Aquestes imatges són enregistrades i corren com la pólvora per les xarxes socials’, denuncia la diputada d’EUPV Esther López Barceló, que demana que el govern valencià hi faci alguna cosa. ‘Els col·legis, siguen privats o públics, tant si reben subvencions com si no, no poden tolerar cap apologia feixista.’ I recorda que aquests comportaments vulneren els valors democràtics que preveu la llei.

Acció Popular contra la Impunitat també demana que, primer de tot, s’esbrini en quines circumstàncies es va fer l’enregistrament. ‘Potser ens equivoquem i era una performança, no ho sabem.’ I, sigui com sigui, demanen responsabilitats, tant del centre educatiu com del govern.

Per la plataforma, els fets són simptomàtics. ‘S’hauria de veure quin coneixement té la joventut sobre el passat recent: què saben de la dictadura i del feixisme.’ Fonts de la plataforma apunten que a l’estat espanyol hi ha hagut un revisionisme històric comparable al que nega l’existència de les cambres de gas a Alemanya.

Creuen que el vídeo ha de servir per reflexionar, per contrarestar aquesta trivialització del feixisme que ha fet tant de mal a casa nostra. I es demanen què hauria passat si això hagués passat en una escola d’Alemanya. ‘La memòria històrica encara és una qüestió pendent a l’estat espanyol, i no podem jugar amb una versió revisionista. Hi ha en joc la democràcia, quan passen fets com aquest amb total impunitat.’ Per això insisteixen en la necessitat de recuperar la memòria com a antídot al feixisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any