La Ciutat de la Llum d’Alacant, en venda

  • Una vintena d'empreses s'han interessat per la seva compra, però el procés serà tutelat per la Comissió Europea

VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 16:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana vol començar ben aviat els tràmits per a la venda de la Ciutat de la Llum d’Alacant. La consellera valenciana de turisme, cultura i esports, Lola Johnson, ho ha anunciat a la comparaixença de la comissió d’Educació i cultura de les Corts Valencianes.

Una vintena d’empreses han mostrat el seu interès en la compra dels estudis, l’escola de cinema i els terrenys del conjunt, però la consellera ha informat que cal que el comprador sigui ‘solvent’ econòmica i tècnicament. A més, la Comissió Europea tutela el procés.

La venda arriba set mesos després que la Unió Europea (UE) reclamés el retorn dels 265 milions d’euros d’ajuda pública que les institucions europees consideren il·legal. La Generalitat Valenciana i el govern espanyol han recorregut la decisió de Brussel·les, però encara no se’n coneix la resposta. Johnson ha dit que confia que no caldrà tornar la subvenció i s’ha mostrat convençuda de la solidesa dels arguments i la gestió de les institucions valencianes.

La història de la Ciutat de la Llum d’Alacant

El govern valencià va decidir invertir en la construcció, gestió i explotació de la Ciutat de la Llum l’any 2000. El conjunt s’havia de convertir en el segon complex d’estudis cinematogràfics d’Europa amb més capacitat i es preveia l’atracció de diverses produccions espanyoles i internacionals anuals.

El projecte va començar l’activitat el 2005, però en tan sols quatre anys els seus objectius no es van complir: 33 pel·lícules rodades (28 espanyoles i 5 coproduccions europees). La Comissió Europea va rebre denúncies pel finançament públic del complex i en va iniciar una investigació el 2008. Finalment, aquesta va declarar il·legal les ajudes atorgades per la Generalitat Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any