Homs espera que ERC encara vulgui entrar al govern

  • Junqueras diu a Mas que els republicans no hi entraran pas · Li ofereix de pactar la investidura, el pressupost, la projecció internacional i el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
29.11.2012 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern en funcions, Francesc Homs, espera que el no d’ERC a entrar al govern no sigui definitiu, perquè encara hi ha un marge d’entesa en aquest sentit. En una entrevista de TV3, Homs ha demanat als republicans que deixin de banda els interessos partidaris i els ha recordat que ‘en unes altres èpoques havien entrat al govern, i no pas per plantar cara a una situació econòmica tan delicada com la que tenim, i menys encara una consulta, un procés com mai no ens havíem proposat en la història.’

Homs no ha volgut entrar al detall sobre algunes de les peticions que els republicans han anat exposant en les últimes hores, com l’eurovinyeta, la recuperació de l’impost de successions o la retirada de l’euro per recepta. “A nivell de detall, no hi hem entrat, ho farem en els pròxims dies”, ha dit, tot i que ha afegit que estan “disposats absolutament a parlar de tot”. “Hem tret 50 diputats, tenim una posició majoritària, no podem renunciar al 100% al programa electoral, però tampoc el podem imposar al 100%, no estem en condicions de fer-ho”, ha dit.

El portaveu del Govern en funcions s’ha mostrat disposat a “parlar amb calma” amb els republicans, ha dit que estan disposats a “cedir i deixar-nos persuadir”, tot i que també esperen fer-ho ells amb els seus arguments. Homs ha remarcat que “el marge per a la gestió pressupostària és el que és” i que “els números són els que són”, tot i que “tot allò que siguin aportacions, estem disposats a negociar-les, a atendre-les i a mirar d’incorporar-les totes”. “De marge no en tenim massa, que hi ha coses que es poden fer diferents? Sempre”, ha afegit.

Pel que fa al PSC, Homs ha dit que en els pròxims dies també hi haurà converses i ha recordat que, “amb els matisos que es vulguin incorporar”, els socialistes catalans també és “partidari que el poble de Catalunya sigui consultat en els propers quatre anys”.

Reunió Mas-Junqueras

La negociació entre CiU i ERC per a pactar un acord que asseguri la governabilitat de Catalunya i que faci possible el referèndum d’independència la legislatura vinent ja ha començat. Ahir Artur Mas i Oriol Junqueras van dinar al Palau i van intercanviar parers: Mas vol que els republicans entrin al govern, i el president d’ERC li va dir que no volien entrar-hi, però que li assegurarien l’estabilitat en els punts essencials: investidura, pressupost, acció exterior i referèndum.

Els republicans no volen entrar al govern, però diuen que asseguraran el govern des de fora amb el compromís de no deixar-lo caure. Junqueras al·lega que així interpreta correctament la voluntat de les urnes, segons que va dir ahir al vespre a Catalunya Ràdio. Ara, la condició que posa és de no afluixar en la consulta per la independència i de suavitzar les retallades.

Els republicans són conscients que, encara que no siguin part d’un govern de coalició, si volen donar estabilitat al govern de CiU hauran d’assumir la necessitat de fer més retallades. Dimarts el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, va avisar que l’any 2013 s’hauria de retallar tant com el 2011 i el 2012. Però ERC vol que l’austeritat se suavitzi i que hi hagi alguns canvis de política fiscal, per exemple, suprimint l’euro per recepta o recuperant l’impost de successions per a les rendes més altes.

Ahir, doncs, Mas i Junqueras van començar la negociació i van posar les cartes damunt la taula. A més, segons fonts acostades als actors de les converses, la negociació s’intensificarà amb la participació d’un equip d’economistes que estudiï les qüestions relatives al pressupost i d’un equip de juristes que determini els passos que caldrà fer amb vista a la consulta sobre la independència.

Més informació: Joan Tardà: ‘Duran i Lleida s’acosta al sabotatge’

ANC, AMI i Òmnium demanen un ‘govern fort’ per a fer el referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any