Què en diuen, els partits, de la meitat del país que no votarà el 25-N?

  • Ho cerquem al programa dels principals partits que concorren a les eleccions

VilaWeb
Redacció
16.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poc més d’una setmana abans de les eleccions parlamentàries del 25 de novembre, repassem el programa electoral de les principals formacions que hi concorren per descobrir què diuen de la resta dels Països Catalans. El cas és, tanmateix, que els tres partits amb més escons al parlament sortint, CiU, PSC i PP, no en diuen re; solament s’hi refereixen ERC, ICV, SI i la CUP.

De totes maneres, al programa electoral (pdf) de Convergència i Unió (de 148 pàgines) hi ha una referència ‘a la resta de territoris de parla catalana’ a l’hora de defensar el manteniment i l’aprofundiment dels llaços culturals i de dur a terme ‘accions conjuntes per a la millor circulació i coneixement de la producció cultural pròpia entre tots els territoris, la projecció exterior conjunta i la promoció de la creació i la producció en llengua catalana’.

Al programa d’Iniciativa per Catalunya-Verds (pdf) hi ha referències als Països Catalans d’ordre lingüístico-culturals; també propostes concretes per a articular els territoris de llengua catalana: impulsar acords de reciprocitat entre els mitjans de comunicació públics i ‘promoure la col·laboració amb les institucions i la societat civil de tots els territoris de parla catalana’ amb el propòsit de ‘donar suport a la lluita contra les agressions a la llengua a tots els Països Catalans’.

Segons el full de ruta (pdf) de la construcció d’un estat independent, ‘Esquerra Republicana entén que el procés que s’ha encetat i que ha de permetre la independència de Catalunya és el començament del camí cap a la independència i la reunificació nacional i federal dels territoris que configuren els Països Catalans’. En les dues fases de l’agenda nacional que es marca la formació independentista, la referendària i la constituent, es preveu la incorporació de representants dels territoris dels Països Catalans, de primer, i una cooperació amb la resta de territoris de caràcter polític, econòmic, social i cultural, després.

Segons el programa d’ERC, els Països Catalans també són tinguts en compte en aquests àmbits: associacionisme, consum, educació, defensa del territori, espai de comunicació audiovisual, memòria històrica…, però especialment, en cultura i economia. ‘El sistema cultural públic ha de ser capaç de desplegar les nostres polítiques a tot el domini lingüístic i, sempre que sigui possible, d’acord amb les entitats arrelades a la societat civil dels territoris d’Andorra, les Balears, la Franja, Catalunya del Nord, l’Alguer, el País Valencià i, és clar, el Principat.’ I en economia: ‘Respecte dels Països Catalans, per l’eix mediterrani es vehiculen el 60% de les exportacions de l’estat espanyol. A més, el principal soci comercial i proveïdor del País Valencià és Catalunya i viceversa. Quant a les Balears, aquesta relació és encara més gran. En aquest eix es concentra un 40% del teixit empresarial de l’estat espanyol. És per això que una Catalunya independent ha d’establir, impulsar i negociar amb l’estat espanyol i l’estat francès òrgans comuns de relació transfronterers amb aquests territoris, perquè a més d’estructurar la nació hi ha una innegable potencialitat econòmica.’

Finalment, en el quart apartat del programa, titulat ‘Identitat, republicanisme i municipalisme’, ERC explica que vol convertir Catalunya ‘en un estat independent dins la UE, amb vistes a aconseguir més d’hora que tard la independència i la reunificació del conjunt dels Països Catalans. (…) Defensarem la reunificació confederal amb la resta dels Països Catalans i l’obertura a la federació amb la resta de pobles d’Europa i del món.’

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) té als quatre primers llocs de la llista per Barcelona tres candidats sia d’origen valencià (Alfons López-Tena i Isabel-Clara Simó), sia residents al País Valencià (Núria Cadenes). I en el seu programa (pdf) se centra en la independència de Catalunya per a obrir tot seguit ‘el procés a la resta dels Països Catalans’. Per això el partit ‘renova el seu compromís de treballar incansablement perquè augmenti la consciència independentista a la resta de la nació catalana i per aconseguir que hi hagi presència de diputats i diputades independentistes als parlaments del País Valencià i de les Illes’.

Quant a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) els Països Catalans es reivindiquen als sis punts bàsics de la campanya (programa complet). El primer demana la ‘independència nacional dels Països Catalans’. ‘No reduirem la nació catalana als límits que marquen aquells qui volen destruir-nos com a poble’, proclama, i tot seguit manifesta la voluntat de treballar per ‘una república dels Països Catalans i per una democràcia real i directa’, fora de la Unió Europea, l’euro, l’OTAN i l’euroexèrcit i amb el català com a llengua comuna i preferent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any