‘Mems’, els nous emoticons

  • Imatges, vídeos, frases, cançons. Hi ha tot un seguit d'elements que circulen diàriament a la xarxa i que la gent fa servir en la seva vida quotidiana. Es tracta d'una nova manera de transmetre la cultura.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Què són els ‘mems’? D’on ve aquesta estranya paraula? Un mem és qualsevol frase, vídeo o imatge que circula de manera viral per la xarxa. Es transmeten per imitació, perduren en la societat i són utilitzades dia a dia i en diferents àmbits. Però aquest fenomen no és quelcom nou, sinó que té els seus orígens en les teories de transmissió de la cultura.

Richard Dawkins va inventar aquest mot l’any 1976. La seva teoria, exposada al llibre ‘El gen egoista’, explica com la cultura i les idees es transmeten de cervell a cervell mitjançant l’aprenentatge, la imitació, l’ensenyament i l’assimilació.

El nom de ‘mem’, en castellà conegut com a ‘meme’, té origen en la semblança fonètica que tenen aquestes unitats mínimes d’informació amb els gens, la memòria i la mimesi. En la transferència de la cultura es produeix un procés evolutiu, si una unitat de transmissió cultural és bona i s’adapta bé, sobreviu, si no ho és, desapareix. Tots són creacions humanes, un clar exemple pot ser la moda.

Els ‘mems’ de la xarxa han adquirit aquest nom precisament perquè es transmeten de forma viral, mitjançant la memòria, la imitació i la seva utilització constant. Enric Jardí, il·lustrador, dissenyador gràfic, creador d’unitats de transmissió de la cultura i escriptor del llibre ‘Pensar con imágenes’ creu que el boom de les vinyetes es deu perquè amb una imatge o vídeo es pot explicar de manera senzilla un fet difícilment comunicable amb paraules. També afirma que l’actualitat és un dels esdeveniments més comentats i més propicis per a la creació d’unitats d’èxit.

La llar dels ‘mems’

Els mems que abans es transmetien de cervell a cervell, pel carrer o per boca-orella ara es difonen mitjançant pàgines de la xarxa. Les primeres webs que van sorgir eren en anglès, com 4chan.org o 9gag.com, però s’han anat estenent fins a la creació de pàgines com cuantocabron.com.

Fins i tot hi ha pàgines que permeten crear aquests tipus d’imatges com ‘meme generator’. A partir de les plantilles de les vinyetes més populars del moment, qualsevol pot crear el seu propi ‘mem’.

El fenomen tampoc ha passat desapercebut a Catalunya. Pàgines i frases virals en català estan triomfant a la xarxa. Les frases que intercala l’APM? són els ‘mems’ catalans més destacats.


Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any