Reding diu que Catalunya i Escòcia haurien de sol·licitar l’accés a la UE

  • 'Si Catalunya decidís separar-se d'Espanya no seria automàticament un nou membre de la UE', diu la vice-presidenta de la Comissió Europea

VilaWeb
Redacció
11.11.2012 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha parlat d’una hipotètica independència de Catalunya i ha dit que si els catalans optessin per separar-se d’Espanya el nou estat ‘no seria automàticament un nou membre de la UE’. Segons explica Catalunya Ràdio, Reding ha fet aquestes declaracions en una trobada amb ciutadans a Berlín, on se li han plantejat diverses qüestions sobre Europa.

‘Catalunya no seria automàticament un nou estat de la Unió Europea i hauria de presentar una sol·licitud d’accés a la Unió’, ha assenyalat la vice-presidenta de la Comissió Europea, que ha assegurat que aquest marc legal és extensible també per a Escòcia.

Aquestes noves declaracions de Reding arriben precedides de molta polèmica. No és la primera vegada que la vice-presidenta de la Comissió parla de les conseqüències d’una independència de Catalunya o d’Escòcia.

A final d’octubre, Reding va respondre la carta enviada pel secretari d’estat d’Exteriors espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que pressionava per un posicionament contundent de la Comissió contra un futur estat català. Reding deia que la seva posició és la mateixa que va expressar el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i que ‘coincideix plenament en l’anàlisi del marc constitucional europeu’ que fa Espanya. La resposta va ser interpretada a Madrid com un posicionament clar sobre l’expulsió de Catalunya de la UE, però la Comissió va desmentir les interpretacions de la carta que van fer tant el diari El País com el govern espanyol.

I és que pocs dies abans de l’intercanvi de cartes, el govern espanyol havia pressionat la comissió europea per tergiversar unes paraules anteriors de Reding, quan va negar en una entrevista al Diario de Sevilla que la legislació internacional digués que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. El diari escocès Newsnet Scotland va demostrar que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I el diari va publicar l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

 

Més informació: Guia humorística de com expulsar els catalans de la UE

Espanya va pressionar la UE per manipular les paraules de Reding sobre Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any