Sindicats, pares i partits, contra el decret de trilingüisme de Bauzá

  • Suposa l'eliminació de la immersió lingüística · Els centres que optin pel català necessitaran l'aval del 65% dels pares

VilaWeb
Redacció
28.10.2012 - 09:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esborrany de nou decret del trilingüisme per a l’educació (pdf) del govern de Bauzà no agrada pràcticament a ningú. Aquest decret, que implica que el català a l’escola passi d’una quota mínima del 50 al 20%, fou ahir contestat per tots els partits de l’oposició, les associacions de pares i els sindicats. Aquest decret, a més, exigeix a aquells centres que optin pel català a presentar l’aval del 65% del cens de pares que porten els alumnes a l’escola, cosa que implica l’eliminació de la immersió lingüística.

‘És una manipulació’

La FAPA-COAPA, que aplega les associacions de pares, va criticar ahir amb duresa el decret dient que ‘és una manipulació de la gent per a generar un conflicte lingüístic que no existeix a les escoles de les Illes’, en paraules del president de la plataforma, Jaume Ribas. Ribas va dir que a les aules hi ha problemes reals com ‘l’augment d’alumnes per aula, l’eliminació de docents de suport, les beques de menjador i de llibres’.

Maria Antònia Font, portaveu de l’STEI-i, va dir ahir que l’esborrany ‘no dóna continuïtat a la bona feina feta fins ara per la recuperació de la llengua pròpia pels mestres dels centres educatius de Balears, els quals tenen el 90% del suport clar dels pares i mares’. Font va avisar que si el govern no accepta ni té en compte les al·legacions que arribaran de tota la comunitat educativa, el mateix sindicat durà el decret als jutjats.

En una línia semblant s’expressà la federació d’Educació de CCOO, que qualificà l’esborrany d’ambigu, ‘marcat per un to impositiu i incongruent fins a arribar a l’absurd’. Per CCOO és d’extrema gravetat que el mínim de català als centres ‘passi de la  meitat a un terç’ dient que no hi ha ‘cap tesi mínimament científica que avali l’articulat i la metodologia que s’hi aplica’ CCOO també considera que és de dubtosa legalitat.

El català, llengua estrangera

L’oposició també va sorytir en bloc en el que considera un nou atac a la llengua. Pel PSIB és ‘lamentable que el PP vulgui trencar el consens lingüístic a les escoles’. Antoni Alorda, diputat de PSM-IV-ExM, exigí a Rafel Bosch, conseller d’Educació, que ‘no tracti el català com a llengua estrangera’. Joan Lladó (Esquerra) va dir: ‘El PP ha evolucionat de la lliure elecció de llengua a la lliure imposició del castellà’. I va fer una crida a la comunitat educativa a la insubmissió. I Manel Carmona, d’Esquerra Unida, va avisar que ‘La voluntat wertiana d’assegurar l’ensenyament en castellà ens pot abocar a una taxa de fracàs escolar encara molt més greu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any