Els farmacèutics de Catalunya mantenen la convocatòria de tancament per demà

  • Els farmacèutics valencians es van manifestar ahir pel centre de València pels reclamar els deutes del Consell

VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 17:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els farmacèutics de Catalunya mantenen la convocatòria de tancament patronal de demà. Així ho ha anunciat el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, en una conferència de premsa aquesta tarda. De Dalmases ha explicat que s’ha pres aquesta decisió tot i l’anunci tant del govern de la Generalitat com del govern espanyol que el pagament pendent de l’octubre corresponent a les factures de medicaments del juliol es faria en les pròximes hores. De fet, ha assegurat que la transferència encara no ha arribat als farmacèutics. De Dalmases també ha dit que s’ha decidit mantenir la convocatòria per ‘aixecar un senyal d’alarma sobre una situació que cal arreglar’.

El president, Jordi de Dalmases, ha dit que la situació és insostenible, i que la Generalitat encara no ha pagat els 190 milions que els deu pels medicaments dispensats a l’estiu, tot i que va comprometre’s a fer-ho.

Els farmacèutics valencians avisen que no podran comprar més medecines pels impagament

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de València, Maria Teresa Guardiola, va avisar la setmana passada que si no cobraven abans de final de mes com a mínim una mensualitat a càrrec del primer tram del fons de liquiditat autonòmic podria haver-hi desabastament generalitzat perquè als farmacèutics ‘ja no els queden diners per comprar cap més medicament’. Així de contundent s’ha pronunciat en una conferència de premsa, en què va recordar que el deute de la Generalitat arriba a 540 milions d’euros, és a dir, un 4% del pressupost de la Generalitat. Aquests impagaments han portat quatre farmàcies a tancar de manera provisional i unes altres 200 són en concurs de creditors, amb pèrdues de 2.000 llocs de treball aquest any.

Guardiola va explicar que van presentar al·legacions per ser inclosos en el fons de liquiditat, i que ara el problema són els terminis de pagament d’un deute de 250.000 euros de mitjana a cada farmàcia. Va explicar que tenen el compromís dels ministeris d’Hisenda i Sanitat espanyols que abans que acabi l’octubre els pagaran el primer termini, corresponent a la facturació d’entre el 15 d’abril i el 15 de maig, que representa uns 120 milions d’euros. La conselleria els havia dit que la transferència seria imminent.

Finalment, els farmacèutics valencians es van manifestar ahir pel centre de València enfundats en les seves bates blanques per a donar ‘testimoni de la seua desesperació’ pels impagaments del Consell. La marxa, que va arrencar a la seu del Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València (MICOF), va reunir uns dos mil professionals del sector de tot el País Valencià, alguns dels quals van haver de tancar els seus establiments per a ser a la protesta. El recorregut va finalitzar davant del Palau de la Generalitat, on van entrar una carta al registre amb les seves reivindicacions dirigida al president del Consell, Alberto Fabra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any