El Vaticà canonitza la mohawk Kateri Tekakwitha

  • En la cerimònia d'avui també s'ha proclamat santa la vigatana Carme Sallés

VilaWeb
Redacció
21.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Vaticà ha canonitzat avui Kateri Tekakwitha, una noia mohawk nascuda el 1656 i convertida al catolicisme quan tenia vint anys. Segons els jesuïtes, que en van documentar la vida, Kateri va néixer a l’actual Auriesville (Nova York), a la riba sud del riu Mohawk, i quan tenia quatre anys una epidèmia de verola va matar-ne els pares, un guerrer mohawk i una algonquina cristiana. De jove va entrar en contacte amb missioners i es va batejar a vint anys. Després d’ésser beatificada per Joan Pau II el 1980, avui Benet XVI ha canonitzat la primera mohawk de la història.

La canonització, com explica The New York Times, ha generat opinions confrontades entre les primeres nacions nord-americanes: n’hi ha que es mostren orgullosos que, en una època en què els indis americans encara són tractats com a ciutadans de segona, el Vaticà reconegui Tekakwitha; i n’hi ha alguns altres, en canvi, que dubten de la versió històrica sobre la vida de la jove mohawk que n’ha ofert l’església catòlica.

La petició de santificar Tekakwitha va començar el 1880, però fins al cap d’un segle el Vaticà no va certificar el primer miracle que se li atribueix. L’any passat, l’església va acceptar el segon miracle que es requereix per canonitzar algú.

Com destaca el diari novaiorquès, l’última vegada que el Vaticà va proclamar sants de la zona del riu Mohawk va ésser el 1930: tres jesuïtes francesos torturats i assassinats, segons l’església, una dècada abans del naixement de Tekakwitha pels mohawks que intentaven convertir.

Carme Sallés, també

En la mateixa cerimònia d’avui el Vaticà també ha canonitzat la beata catalana Carme Sallés (Vic, 1848 – Madrid, 1911), fundadora de la congregació de las Concepcionistes Missioneres de l’Ensenyament, dedicada a l’educació de les dones i present en dotze països. Sallés va ésser beatificada el 1998 en reconeixement a la seva vocació religiosa i, un any després, va ésser declarada il·lustre ciutadana de Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any