Artur Mas no assistirà a la manifestació independentista de l’Onze de Setembre

  • L'ANC no farà valoracions fins demà · CDC confirma l'assistència i anirà a la pancarta unitària 'perquè coincideixen amb el lema'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.08.2012 - 14:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, no assistirà a la manifestació independentista organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana. ‘Artur Mas ha explicat que és partidari que l’Onze de Setembre el president presideixi exclusivament els actes institucionals’, ha dit el portaveu del govern català, Francesc Homs. Per una altra banda, Mas creu que aquesta diada hi ha d’haver ‘una mobilització massiva del poble català’. ‘Com més gent hi hagi, de cara a la reunió amb Rajoy, més força tindrà aquesta’ ha dit Homs.

Sobre la participació de consellers a la manifestació de l’Onze, Homs ha explicat que cadascú té llibertat absoluta per assistir-hi. Per la seva banda, l’ANC no farà cap valoració sobre la decisió de Mas fins demà, quan es reunirà.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el titular de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assistiran a la manifestació, segons han confirmat a l’ACN fonts de les diferents departaments. En canvi, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el conseller d’Interior, Felip Puig i el d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, no hi aniran. Per la seva banda, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i la titular de justícia, Pilar Fernández Bozal, encara no s’han pronunciat.

La pressió del PP i el PSC per evitar que Mas encapçali la marxa contrasta amb la pressió que han fet les bases de Convergència i alguns dirigents i consellers per ser-hi. De fet, el partit de Mas va decidir ahir de participar-hi, encara que no signarà el manifest de la convocatòria ‘en els termes amb què està redactat’.

La decisió l’han comunicat aquesta tarda Oriol Pujol i Josep Rull als representants de l’ANC. Han detallat que participaran de la marxa sense pancarta pròpia i s’afegiran a la unitària perquè coincideixen en el missatge del lema. Al capdavant de la delegació hi haurà Jordi Pujol, Xavier Trias, i els mateixos Oriol Pujol i Josep Rull. 

L’ANC ha deixat clar en tot moment que no està disposada a rebaixar el contingut independentista de la convocatòria. De fet, la presidenta de l’entitat, Carme Forcadell, ha explicat a VilaWeb que en cap moment els dirigents de CDC ni el govern no els han demanat de canviar el lema ni cap altra cosa.

Àngel Ros demana al PSC d’anar a la manifestació

El batlle de Lleida, Àngel Ros, va defensar ahir que el PSC ha d’anar a la manifestació de l’Onze de Setembre de l’Assemblea Nacional Catalana per defensar el pacte fiscal i l’autogovern de Catalunya. Segons ell, això és el que volen la majoria dels catalans. Ros, que defensarà aquesta posició a la reunió de dilluns de la direcció socialista, ha dit que s’hi ha d’anar perquè ‘no hi hagi marxa enrere en l’autogovern i per defensar l’economia i el finançament català’.

Rajoy s’ofereix ara a parlar del pacte fiscal

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va respondre per carta al president de la Generalitat, Artur Mas, que estudiarà la proposta de pacte fiscal aprovada al parlament el 25 de juliol. Rajoy li demana el seu suport per reforçar la posició d’Espanya a Europa. També li accepta la proposta de reunir-se per parlar del model de finançament de Catalunya.

Rajoy agraeix a Mas que li hagi enviat el document del parlament i diu que parlaran amb deteniment del contingut de la proposta. A més, li comunica que espera que els gabinets de la Moncloa i presidència de la Generalitat es posin en contacte i fixin una data per celebrar la reunió que demana.

 

Més informació:

Maragall, Rigol i Benach, al vídeo de la marxa de l’Onze de Setembre

Editorials de Vicent Partal Ha d’anar Mas a la manifestació de l’Onze de Setembre? (20.08.2012) i Onze de Setembre: els límits de la unitat (21.08.2012)

L’Onze de Setembre vist de fora del Principat

L’ANC fa públics el cartell i el vídeo de difusió de la convocatòria de l’Onze de Setembre

Carme Forcadell: ‘Si el govern ve a la manifestació, serem més a la vora de la independència’

Qui es manifestarà l’Onze de Setembre?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any