Solé i Camardons publica una versió actualitzada de ‘Sociolingüística per a joves’

  • L'escriptor i sociolingüista presenta el llibre avui a l'UCE

VilaWeb
Redacció
19.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Jordi Solé i Camardons ha publicat una nova edició de ‘Sociolingüística per a joves’, aparegut fa vint-i-cinc anys i del qual se’n van fer setze edicions. Es tracta d’una versió actualitzada, amb un 60% de contingut nou, i que duu per títol ‘Sociolingüística per a joves del segle XXI‘ (Voliana Edicions). El llibre, el presenta avui a la Universitat Catalana d’Estiu.

‘El llibre va servir per posar un gran de sorra en la formació sociolingüística i sociopolítica dels independentistes —explica Solé i Camardons al seu bloc de +VilaWeb–. Però vint-i-cinc anys després, l’imperiet espanyol encara resisteix i moltes de les coses que dèiem continuen essent actuals i la pressió de l’estat espanyol contra el català i els catalans ha augmentat’.

El llibre conserva els esquemes de l’anterior, però s’hi han afegit nous exemples i i comentaris, que substitueixen els que hi havien aleshores. ‘He constatat la gran actualitat d’aquell text, el poc que ha canviat la situació sociolingüística un quart de segle després, sobretot pel que fa als perills i amenaces que patia i continua patint el català. Bàsicament, continuem essent una comunitat lingüística minoritzada, subordinada, entre la lleialtat i la deslleialtat, amb prestigi però amb pors i acomplexaments; un idioma que no ha assolit la normalitat o normalització lingüística malgrat avenços significatius en alguns àmbits i tots els esforços que s’hi han dedicat’, diu l’autor de l’obra, que la presenta com una proposta ‘d’ètica sociolingüística’, ‘perquè tots els parlants som en alguna mesura responsables del present i del futur de les llengües’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any