El ministre Valls i el català

  • Ds. 4 d'agost del 2012
    Malgrat la promesa del president François Hollande de signar la carta europea de les llengües minoritàries, el ministre d'Interior Manuel Valls, català de naixement i catalanoparlant, es qüestiona si un ministre francès pot parlar-lo.

VilaWeb
Redacció
04.08.2012 - 06:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gràcies a Ràdio Arrels, que va utilitzar el català per qüestionar Manuel Valls durant la seua visita a Catalunya Nord, hem sabut que el ministre pensa que contestar en el seu idioma patern podria ser un problema (vídeo). La reflexió feta pel ministre és la de qüestionar-se si un ministre del govern francès pot parlar català: ‘Vous me posez un problème, est-ce qu’un ministre français doit parler catalan?’, ha estat la seua resposta a la pregunta feta per la periodista de Ràdio Arrels.

La resposta va venir dels elegits nord-catalans, que li van contestar que a Catalunya Nord, sí que havia d’utilitzar el català. Quant al president de la regió, Christian Bourquin, va dir: ‘És l’accent català de la república francesa.’ Un fet que alguns poden pensar que és anecdòtic, però que reflecteix la mentalitat francesa, on les llengües dites ‘regionals’ sembla que no són tan importants com la llengua francesa. Després d’això podem confiar que el president Hollande compleixi la seua promesa electoral? 

I respecte a si un ministre francès pot parlar català, ens preguntem: ‘Hi ha una llei específica, o una consigna en contra de la llibertat d’expressió, en unes altres llengües que el francès, d’aquests ministres estatals? El català hi és mencionat de manera diferent, amb rang inferior, que l’anglès? O només depèn de l’apreciació de cada ministre? Sembla que ni el ministre ho sabia (tot i que, pensem, no realment sorprès perquè ja va ser ampliament entrevistat, pocs anys enrere, a Ràdio Arrels)

Als segons finals d’aquest vídeo del diari l’Indépendant es pot veure la pregunta de la periodista de Ràdio Arrels i els comentaris i la resposta de Manuel Valls. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any