El català, llengua de segona a les Illes

  • El Parlament aprova la modificació de la llei de la funció pública, enmig de protestes al carrer

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.07.2012 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de les Illes ja ha aprovat el projecte de modificació de la llei de la funció pública (pdf). Així, queda modificada la Llei de Normalització Lingüística i s’elimina el dret dels mallorquins a adreçar-se en català a l’administració pública. En un ple extraordinari, tots els diputats del Partit Popular hi han votat a favor i tots els de l’oposició, en contra. El diputat no adscrit Antoni Pastor, ex-diputat del PP i batlle de Manacor, també hi ha votat en contra. L’oposició creu que aquesta modificació significa una rebaixa de la llengua catalana. Mentre es duïa a terme el debat, fora el parlament, s’hi han concentrat entitats, organitzacions i ciutadans per demanar que no tirés endavant la modificació.

Protestes a la porta del Parlament

Tots ells també protestaven perquè s’aturin els atacs al català del govern de José Ramón Bauzá. Durant la protesta hi ha hagut moments de tensió amb els antiavalots, que han empès els manifestants i no els han deixat apropar a l’entrada del parlament.

Una de les entitats que hi s’ha concentrat és l’Obra Cultural Balear, que ha convocat la ciutadania a manifestar-se coincidint amb l’entrada dels diputats al Parlament; i a migdia, a l’hora prevista de finalització de la votació. L’OCB demanava a tothom que hi assisteixi amb siurells o amb un instrument que soni, per donar a conèixer la seva disconformitat amb aquesta retallada de drets lingüístics.

L’OCB ja havia apuntat que passés el que passés ‘la lluita a favor de la llengua no acaba aquí i que la llei serà recorreguda als tribunals de justícia, que s’hauran de pronunciar’. A més, ‘la seva aplicació futura dependrà de l’actuació dels ciutadans, que decidiran amb el seu vot la continuïtat de les polítiques regressives en matèria de llengua que està impulsant el PP’, afegeix l’entitat.

El Parlament Europeu demana a Bauzá que retiri la modificació de la funció pública

El Parlament Europeu ha demanat per carta (pdf) al president Bauzá que ‘rectifiqui i retiri’ la modificació de la llei de la funció pública. El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEI-i) i l’Assemblea de Mestres i Professors en Català van reunir-se fa un mes amb representants de l’Intergrup de Minories de l’Eurocambra de l’eurocambra a Estrasburg per demanar empara.

A la carta es demana a Bauzá que rectifiqui d’acord amb el mandat que té el president balear a l’estatut d’autonomia de vetllar i treballar perquè la llengua catalana, pròpia de les Illes, aconsegueixi ‘la plena igualtat jurídica i social amb el castellà, en tots els àmbits d’ús de l’idioma’. També se li demana que ‘torni al consens al que havien arribat tots els governs anteriors d’ideologies i sensibilitats polítiques diferents’ i que ‘rectifiqui’.

‘Ens adreçam a vos per demanar-vos que rectifiqueu la vostra política lingüística i que retireu el projecte de modificació de la llei de funció pública, que modifica també la llei de normalització lingüística, així com la normativa de discriminació del català a l’escola’, concreta la carta de l’Intergrup de Minories.

‘Cal tornar al consens que s’ha mantingut durant més de 26 anys en matèria lingüística’, indica l’Eurocambra, que també demana que es treballi per a la ‘cohesió social’ i ‘per garantir la igualtat de drets de tota la ciutadania’.

‘L’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües, del Parlament Europeu ha tengut coneixement de la vulneracio dels drets de la comunitat linguistica catalana a les llles Balears, després de la compareixença de les representants de l’STEl Intersindical i de l’Assemblea de Mestres i Professors en català de les llles Balears’, diu la carta.

Pel sindicat STEI, aquest gest ‘respon a la voluntat explícita del Parlament Europeu de donar suport a la llengua i la cultura catalana’. I ha explicat que el president de la cambra, Martin Schulz, ‘és un gran admirador de la cultura catalana’. ‘Passi el que passi a la votació de d’avui, ‘tot està en les mans del govern’, diu el sindicat, que es reserva el recurs de no acatar la llei.

 

Més informació: Fractura al PP balear per l’ofensiva de Bauzá contra la llengua

Entrevista amb Antoni Pastor: ‘Esper que no m’expulsin, però no sé què pot passar’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any