Josep Casadevall, el jutge que ha condemnat Espanya

  • És vice-president del Tribunal d'Estrasburg, andorrà i nascut a Girona

VilaWeb
Redacció
10.07.2012 - 16:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la secció tercera del Tribunal Europeu de Drets Humans que ha emès la sentència contra la doctrina antiterrorista de l’estat espanyol és un andorrà. Josep Casadevall va néixer a Girona el 10 de setembre del 1946, es va llicenciar en dret a Madrid el 1978 i ha tingut una carrera judicial ascendent durant les últimes tres dècades, que l’ha portat a ser un dels dos vice-presidents del Tribunal d’Estrasburg, que depèn del Consell d’Europeu.

Casadevall va ocupar durant deu anys, entre el 1970 i el 1980, la secretaria general del Comú d’Andorra la Vella. També ha estat secretari i president del Col·legi d’Advocats andorrà, professor de la Facultat de Dret de la Universitat espanyola a distància, i el 1996 va esdevenir el primer jutge andorrà al Tribunal Europeu de Drets Humans. L’1 de febrer del 2008 va ser nomenat president de secció d’aquest organisme, i el novembre de l’any passat, vice-president.

Ara mateix presideix la secció tercera del Tribunal, a la qual li corresponen les sentències contra Espanya, Armènia, Letònia, Romania, Sant Marino, Països Baixos, Geòrgia, Eslovàquia i Andorra.

Els incompliments dels estats

L’estat espanyol ja ha dit que no té intenció d’aplicar la sentència contra l’anomenada doctrina Parot, que implica deixar immediatament en llibertat Inés del Río Prada, condemnada a més de tres mil anys de presó per atemptats d’ETA. En una recent entrevista a La Vanguardia, Casadevall ja deia que en alguns casos ja havia passat que hi ha estats que intenten eludir l’aplicació de les sentències. ‘El nostre tribunal dicta sentències de caràcter declaratiu, però no té instruments ni la competència per executar-les. Ni els mitjans, ni la força coercitiva. Això també és un avantatge, perquè evita sentències polítiques, que es remeten al comitè de ministres del Consell d’Europa, que, tot i ser un òrgan polític, té encarregat per part del conveni el control de l’execució de les sentències. Això vol dir que es reuneixen cada quinze dies els representants permanents i d’alguna manera passen comptes’.

La sentència sobre Otegi

Casdevall també va signar la sentència del Tribunal d’Estrasburg contra Espanya per violar la llibertat d’expressió d’Otegi. ‘No es pot castigar amb més severitat una persona que insulta un cap d’estat que si ho fa a un ministre o al veí de l’escala’, deia Casadevall en  la mateixa entrevista sobre aquella sentència, del novembre passat. ‘El tribunal també va tenir en compte que Otegi va fer aquelles declaracions essent diputat al parlament basc per la qual cosa tenia protegida la llibertat d’expressió. El tercer argument va ser la desproporció de la pena imposada’, afegia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any