La Fundació Ramon Llull es desentén del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes

  • Fonts del Grup Planeta han confirmat a VilaWeb la continuació del premi, que ara tornarà a organitzar en solitari

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2012 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir a horabaixa el patronat de la Fundació Ramon Llull es va reunir a Ordino, Andorra. Responsables culturals de tots els territoris de parla catalana van repensar els premis que ha de promoure la institució. D’entrada, la fundació deixarà de sufragar el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, que convoca l’Editorial Planeta, i que fins ara era el més ben dotat de la literatura catalana amb 90.000 euros. S’havia parlat de reduir la dotació, però al final la decisió ha estat radical: la fundació se’n desentén i no renovarà l’acord amb Planeta. Fonts del Grup Planeta han dit a VilaWeb que el conveni havia vençut, però que el premi literari continuarà, encara que amb menys dotació, 60.000 euros.

Segons Planeta, les bases del premi fa un mes que s’han publicat, encara que no s’ha fet públic el canvi de situació i organització. La Fundació Ramon Llull, ahir, també hi va passar de puntetes, com si fos un tema menor. S’ha preguntat a la institució per les raons de fons d’aquesta decisió. Des de l’Institut Ramon Llull han dit a VilaWeb que la raó principal és que ‘la Fundació Ramon Llull té com a objectiu la projecció exterior de la cultura catalana. En canvi, el premi Ramon Llull té com a finalitat estimular la creació literària. Es tracta de dos objectius diferents. És per això que la fundació ha decidit desvincular-s’hi: no correspon als seus objectius. És així de senzill’.

Fonts del Grup Planeta han confirmat aquest argument, i han manifestat que l’entenien, assegurant: ‘Estem molt satisfets de la relació amb l’administració durant aquests cinc anys. Ha estat una relació molt positiva. Hem entès la raó del perquè no prorroguen l’acord, aquest canvi d’orientació. És ben respectable i no hi tenim res a dir. Ara nosaltres recuperem el premi, que segurament celebrarem a Barcelona (o en algun altre indret de Catalunya) i fallarem el veredicte a finals de gener de l’any vinent, com es feia fins ara.’ Planeta mantindrà el compromís de la doble traducció, a l’espanyol i al francès, de l’obra premiada.’

La Fundació Ramon Llull instaura tres premis que es donaran al novembre

La Fundació Ramon Llull mantindrà el Premi Internacional Ramon Llull i instituirà dos guardons nous: un de traducció i un altre d’honorífic per a distingir una personalitat que hagi actuat com a ambaixadora cultural onsevulla del món.

Van participar a la reunió del patronat de la fundació d’ahir dilluns: el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; la directora general de Cultura i Joventut del Govern de les Illes Balears, Isabel Cerdà; Jerôme Parrilla, en representació Consell General dels Pirineus Orientals; l’alcalde de Sueca i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joan Baldoví; i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro. La Fundació Ramon Llull és constituïda pels governs andorrà, balear i català, el Consell General dels Pirineus Orientals, el Síndic de l’Alguer, i la Xarxa de Ciutats Valencianes.

La fundació mantindrà el Premi Internacional Ramon Llull, destinat a reconèixer la trajectòria d’una persona o institució en la difusió exterior de la cultura catalana. Fins ara, aquest premi el convocaven l’IRL i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A partir de l’edició del 2012, la Fundació Ramon Llull substituirà l’IRL. La dotació serà de 8.000 i la pagaran meitat i meitat cadascuna de les dues institucions.

Els altres dos premis seran de nova creció. El segon serà un premi a la millor traducció d’una obra literària del català a qualsevol altra llengua. Hi podran optar traductors a qualsevol llengua i tindrà una dotació de 4.000 euros.

El tercer premi s’atorgarà a una personalitat de qualsevol lloc del món que ‘que l’any en curs hagi tingut un gest d’especial sensibilitat i de suport a la projecció exterior de la cultura catalana’, va explicar el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro. Aquest serà un premi honorífic, sense dotació econòmica.

Aquests premis, de periodicitat anual, s’atorgaran a Andorra el novembre d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any