Escriptors, editors, polítics celebren els cinquanta anys d’Edicions 62

  • L'acte, presidit per Artur Mas, va reunir més de tres-cents convidats

VilaWeb
Redacció
08.06.2012 - 01:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Max Cahner, encara que pateix alzheimer, va assistir a la festa dels cinquanta anys d’Edicions 62, acompanyat d’Eliseu Climent i la seva dona, l’editora Rosa Raga. Tots tres estaven contents i van parlar amb VilaWeb de la importància de Joan Fuster al començament de l’editorial, que es va estrenar amb ‘Nosaltres els valencians’. Cahner també recordava la importància del seu pare, que va creure en el projecte quan era gairebé impossible imaginar-se’l. També va assistir-hi la filla de Ramon Bastardes, l’altre soci fundador de l’editorial, que es va morir el 2002. Foren els convidats més especials, reconeguts i recordats en l’acte institucional i la festa posterior dels cinquanta anys d’Edicions 62, ahir al vespre, al CaixaFòrum de Barcelona.

Fet i fet, s’hi van aplegar més de tres-cents escriptors, editors, polítics, llibreters, empresaris vinculats al Grup 62…

L’acte institucional fou presidit per Artur Mas, president de la Generalitat; també hi havia la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la consellera d’Educació, Irene Rigau. I personatges representatius de la cultura: el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura… I molts escriptors: Jordi Coca, Carme Riera, Maria Barbal, Ramon Solsona, Gemma Lienas, Jordi Puntí, Josep Maria Fonalleras… Editors com Jorge Herralde i Isabel Martí; vells responsables d’Edicions 62, com ara Oriol Bohigas, Romà Cuyàs, Ernest Folch, Fèlix Riera, i socis del Grup 62 (Enciclopèdia Catalana, la Caixa i Grup Planeta). Però José Manuel Lara no hi era.

L’actriu Txe Arana va conduir l’acte institucional, molt sobri, consistent en una peça de ficció documental sobre la incidència social dels llibres d’Edicions 62. Després van parlar el director general del Grup 62, Xavier Mallafrè; el president del Grup 62, Josep Maria Castellet; i el president de la Generalitat, Artur Mas.

Josep Maria Castellet va començar dient: ‘Porto bones notícies, Edicions 62 ha fet cinquanta anys.’ I va recordar que era un projecte amb voluntat de catalanitat, modernitat, normalitat i universalitat, una obra gairebé de visionaris a principi dels seixanta. En un context de resistència sorprenia l’ambició del projecte, que aspirava a construir una editorial que publiqués no solament literatura, amb una gran quantitat de traduccions, sinó també llibres de filosofia, d’història, assaig…

El president Mas va dir que les bones notícies que anunciava en Castellet eren les primeres del dia. No, va rectificar, les segones: ‘La primera bona notícia del dia, me l’han donada gent de la banca, que s’han entrevistat a primera hora amb mi i m’han explicat que la banca del sud d’Europa anava bé. ‘Si em permeteu, diria que aquest és un aniversari sonat i que celebrem un trosset de cadascun de nosaltres. Perquè també celebrem una part de la història del nostre país. Vàreu ser moderns en el país del No- Do. No era gens fàcil. I vàreu connectar el país amb l’exterior en un moment de tancament. Vàreu ser lliures en un país presoner de la dictadura. Vàreu aixecar la flama de la llibertat. Edicions 62 va obrir clarianes en una selva espessa que volia engolir el país i fer-lo desaparèixer. Però qui no lluita ja ha perdut. I en el present de Catalunya Edicions 62 no solament és un bon projecte sinó també un exemple: perquè la gent que va fer possible Edicions 62 va decidir lluitar. Ens van ensenyar que calia lluitar.’

Va tancar l’acte Maria del Mar Bonet, que va interpretar unes cançons fetes amb poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Blai Bonet. I l’actriu Montserrat Carulla va dir el poema de Grabriel Ferrater ‘El lector’. Després, un sopar a peu dret, vi, cava i música en directe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any