Els productes fets a mà: filosofia de vida i negoci emergent

  • La tradició artesanal es reconverteix en una nova tendència

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’artesania està de moda. Bufandes de tricot, ninots de ganxet, brodats emmarcats amb bastidors i utilitzats com quadres, fermalls de feltre i tot tipus d’articles. Les manualitats ja no es venen només a petita escala ni són només una activitat d’oci. La creació i venda d’aquests productes ha esdevingut una nova tendència mundial. Les coses fetes a mà s’han convertit en tot un negoci lligat a una filosofia que creu que malgrat les noves tecnologies no s’han de perdre les tradicions.

Etsy és un portal de venda a la xarxa, un punt de trobada entre creadors i compradors especialitzat en productes fets a mà. Va ser concebut pel nord-americà Rob Kalin a principis de 2005. Darrera d’ell hi ha tota una filosofia de vida: es vol conscienciar la gent que les empreses petites poden ser influents en l’economia. Etsy aposta per un món “més just, sostenible i divertit” i creu que la gent sap valorar el preu, l’autoria i la procedència artesanal dels productes.

A Catalunya hi ha uns quants exemples de com treure beneficis econòmics d’activitats manuals

El Club Handmade és un d’ells. Va néixer amb la Debora i la Nadia, dues noies de Barcelona que van decidir fer cursets de dos agulles per les seves amigues i van adonar-se que podia tenir una sortida empresarial rentable.

“S’han de buscar formes innovadores i deixar de pensar en hobby i pensar en professió, en empresa”, segons la Deborah. El Club Handmade està format per dones i destinat exclusivament a elles. Ja han fet més de 30 tallers i hi han participat més de 300 noies. També explica que “amb una mica d’estratègia ben pensada i perseverança, es pot aconseguir qualsevol cosa”.

Dudúa va nèixer al 2006 a una petita botiga – taller del barri del Born de Barcelona. Actualment es dedica només a organitzar tallers de disciplines com ara el ganxet, l’amigurumi, el brodat i el tricot. Cada curs està impartit per un expert en la matèria, com és el cas de la Laura Ameba amb el brodat amb agulla màgica o la Claudia Font amb el tricot.

També s’ha de destacar el cas dels creadors de We Are Knitters, que inspirats per la seva experiència als Estats Units, van importar a Europa lots amb tot el necessari per a que cadascú es pugi fer les seves pròpies peces de roba. Expliquen que al darrere d’un projecte com el seu “hi ha d’haver un pla empresarial, un bon equip i, sens dubte, moltíssimes hores de treball”.

We Are Knitters compta amb una botiga online on es poden comprar els materials per fer bufandes i barrets. Cadascuna de les peces és única, irrepetible i personal. Això, segons expliquen, és el que els diferencia de la competència: “Roba ja feta és el que ven tothom, nosaltres venem l’experiència del fes-t’ho tu mateix”.  

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any