ICV i ERC demanen a Trias que refusi la decisió del Suprem contra l’ús preferent del català

  • Trias acata la resolució, però espera que la sentència final sigui favorable

VilaWeb
Redacció
17.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Barcelona, Xavier Trias, acata la resolució del TS que suspèn cautelarment alguns dels articles del reglament de l’Ajuntament sobre l’ús del català. Però expressa també el seu desig de que la sentència final doni la raó a l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, avali el seu reglament d’ús del català. Els representants d’ICV i ERC a l’ajuntament, Ricard Gomà i Jordi Portabella, demanen al govern municipal una resposta contundent a l’atac al català dels tribunals.

El president del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, lamenta la decisió del Suprem i remarca que ‘novament, la utilització partidista que el PP fa de la justícia desemboca en una agressió intolerable a la nostra llengua’. Gomà trasllada al govern la proposta d’expressar institucionalment el desacord amb aquesta decisió judicial, ‘construint un consens ampli al voltant d’una declaració que posarà de manifest un cop més la solitud del PP en els seus atacs al model social, cultural i lingüístic que ens és comú’.

Per la seva banda, el president del grup d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, recorda que la suspensió dels articles del reglament suposen un greu atac al català i a la relació de l’ajuntament amb el ciutadà. Així per exemple, ‘en la relació amb l’ajuntament, els ciutadans no tindran garantida l’atenció en català igual que les ofertes de les empreses que es presentin a concursar no tindran per què ser en català, de la mateixa manera que els productes amb els que es presentin no tindran l’obligació de ser etiquetats en català’.

En la comissió de cultura d’avui Portabella demanarà als grups municipals que es ratifiqui novament el reglament d’ús del català.

L’Ajuntament de Barcelona aplica ‘normalitat i sense cap problema’ l’ús preferent del català

L’Ajuntament de Barcelona aplica el reglament d’ús de la llengua catalana ‘amb normalitat i sense cap problema’. Ho va assegurar ahir el primer tinent batlle i portaveu del govern municipal, Joaquim Forn, el qual va remarcar que la suspensió cautelar d’alguns articles del reglament aprovat per l’Ajuntament de Barcelona ‘no afecta en la pràctica el dia a dia de l’Ajuntament ni la relació d’aquesta administració amb els ciutadans’. El consistori confia que el TSJC ‘avali el reglament d’ús de la llengua catalana aprovat per l’Ajuntament quan emeti sentència’.

El Tribunal Suprem va rebutjar el recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra la interlocutòria del Superior de Justícia de Catalunya que va suspendre uns quants articles del reglament d’ús del català de l’Ajuntament de Barcelona. Així, doncs, el Suprem manté la suspensió d’aquests articles argüint que l’ús preferent del català podria causar un perjudici irreparable a l’espanyol.

Així, es mantenen sense efecte diversos articles d’aquest reglament, que el grup municipal del PP va portar als jutjats pel fet que el català fos considerada llengua preferent en alguns articles.

Arran de la resolució del TSJC, els grups municipals de CiU, PSC i ICV van aprovar a instància d’ERC una declaració institucional defensant el reglament d’ús del català al consistori, a la qual es va oposar el PP. La moció deia que el reglament aprovat el 5 de febrer de 2010 respecta els drets individuals i els usos lingüístics dels ciutadans, dels treballadors i dels càrrecs electes.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any