Castells i govindes, cara a cara

  • El documental 'The Human Tower' es pot veure aquest mes en uns quantes sales del país

VilaWeb
Redacció
17.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ram Devineni és de l’Índia i Cano Rojas, de Xile. Tot i la llunyania geogràfica, el descobriment de les construccions humanes i la curiositat consegüent els va unir fa alguns anys en un projecte de documental que ha vist la llum amb el títol The Human Tower (2011). La idea inicial, explicava Rojas en la presentació del film la setmana passada a Barcelona, era centrar-se en els govindes, unes torres humanes de base religiosa que tenen una llarga tradició a l’àrea de Mumbai. De l’Índia estant, i amb sorpresa, es van assabentar que en un racó d’Europa també s’aixecaven castells i van decidir traslladar-se a Catalunya per incloure’ls al documental. No va ser l’única sorpresa durant el rodatge.

A Barcelona, continuava explicant Rojas, hi venien amb la idea de parlar amb els Castellers de Sants, perquè n’havien vist un parell de vídeos. Però, aterrats a Catalunya, van descobrir que els Castellers de Vilafranca, la colla més en forma actualment, havia començat justament a ‘exportar’ la tradició castellera a Xile. No ho va dubtar gens el xilè Rojas a l’hora d’agafar la càmera i enregistrar, també, els primers passos dels Castellers de Lo Prado, amb la voluntat de plasmar al documental més les sensacions, vivències i experiències d’una colla que no pas la història o les característiques tècniques dels castells.

Al documental, doncs, es dedica el 50% del temps a explicar els govindes per mitjà de la colla més potent, la Jai-Jawan (ha assolit construccions de nou pisos), i l’altra meitat als castells, sobretot a Xile, on ha esdevingut un element d’integració social (s’han implantat en un barri desafavorit de la capital, Santiago) i també política (el país surt d’una profunda divisió arran de la dictadura d’Augusto Pinochet).

The Human Tower és el film elegit aquest abril pel Documental del mes, una iniciativa que proposa mensualment descobrir un documental premiat programant-lo en sales de cinema i de teatre del país.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any