Les escoles de les Illes s’uneixen en defensa del català

  • Es constitueix l'assemblea de mestres i professors en català, que representen més de mig centenar de centres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.03.2012 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de mig centenar de centres de primària i de secundària de les Illes (trenta-dos de Mallorca, una desena de Menorca i una dotzena de les Pitiüses) han constituït avui l’Asssemblea de mestres i professors en català, per defensar la llengua dels atacs del govern de José Ramón Bauzá. L’endemà de l’aprovació per part del govern de la modificació de la llei de funció pública, han fet una crida a tota la comunitat educativa perquè es mobilitzi.

‘Si el govern porta a terme algunes mesures, pot ser que els alumnes perdin la possibilitat d’expressar-se en català’, ha alertat un dels membres de la plataforma, Joan Planas, que ha confiat que cap de les iniciatives que faci l’assemblea tingui represàlies per part de la conselleria d’Educació. ‘Seria una aberració natural i política que el govern atacàs les manifestacions en defensa de la llengua’, ha dit.

De fet, els membres de l’assemblea han destacat el propòsit d’establir una xarxa de docents en actiu, tant dins com fora dels centres, que estiguin preparats per actuar i dur a terme mesures de pressió conjuntes per defensar la normalització lingúística.

També han preparat una llista de motius que faran arribar als pares dels alumnes en què destaquen la preocupació per la possibilitat que els alumnes acabin separats per raó de la llengua ‘quan haurien de créixer junts compartint experiències’.

Una altra de les reivindicacions de l’assemblea és que IB3 emeti íntegrament en català i que es recuperi la Ràdio i Televisió de Mallorca.

Aquesta iniciativa conflueix amb el moviment Enllaçats pel català, que ha fet que desenes d’escoles i d’instituts de tots els racons de les Illes Balears hagin fet visible la defensa del català penjant llaços amb la senyera a les façanes dels centres educatius.

El govern balear va aprovar ahir el projecte de modificació de la funció pública, que estableix que el català deixarà de ser un requisit per accedir a la funció pública i passarà a ser un mèrit. Per això, es van reformar alguns articles de la Llei de normalització, la Llei de règim jurídic de l’administració i la Llei de coordinació de policies locals. Els grups de l’oposició –PSM i PSIB– i l’Obra Cultural Balear van denunciar el menyspreu del govern per la voluntat de la societat i la ruptura del consens sobre la llei de normalització, que havia perdurat des de la transició.

L’OCB denuncia el ‘menyspreu a la democràcia’

Segons l’OCB, ‘l’única resposta pot ser una mobilització ciutadana massiva i sense precedents, que demostri a l’executiu el clam social a favor de la llengua pròpia i dels drets lingüístics’. L’entitat fa una crida al conjunt de la ciutadania -militants i votants del PP inclosos-, i especialment a les més de dotze mil persones, entitats i institucions que han rebut el menyspreu del govern, a participar als mobilitzacions per la llengua organitzades arreu de Mallorca i a assistir a la manifestació ‘Sí a la nostra llengua‘, que es farà el 25 de març a Palma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any